17 maja

Zapiekany ryż z truskawkami i borówkami

Zainspirowana przepisem na zapiekaną kaszę jaglaną, poszłam o krok dalej i zrobiłam zapiekany ryż z owocami. Zamrażarka jeszcze pełna a już niebawem świeże owoce będą, Moja tarta ryżowa skrywa truskawki i borówki a wszystko pod pierzynką z cukru pudru.


Składniki:
- 100 gram ryżu jaśminowego
- 100 gram wiórek kokosowych
- 100 ml wody do zmiksowania ryżu
- 400 ml wody do namoczenia wiórek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 czuba ta łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 duże łyżki mascarpone

- borówki
- truskawki
- cukier puder

Przygotowanie:
Wiórki kokosowe zalewamy 400 ml wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia, najlepiej na noc.

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu lub 2:1. Ugotowany ryż studzimy, zalewamy wodą i miksujemy. Wiórki kokosowe również miksujemy z powstałym mlekiem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę ryżową a wierz posypujemy owocami. Pieczemy 1 godzinę w 160-180 stopniach C.



                                 #‎Zaryżykuj‬ ‪#‎UncleBens‬ ‪#‎wyzwanie‬ ‪#‎ryż ‬‪#‎konkurs‬ ‪#‎Zaryżykuj‬

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger