Składniki:
- 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego
- 3 kubeczki mąki
- 1 kubeczek cukru
- 3 łyżki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 kubeczek oleju roślinnego
- rabarbar, czym więcej tym lepiej;)
- cukier puder
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, w jednej misce mieszamy suche składniki a w drugiej mokre. Mieszamy składniki z obu misek na jednolitą masę. Wykładamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 21 - 22 cm. Wierzch ciasta posypujemy obranym i posiekanym na około 1 cm kawałki rabarbarem. Pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, w jednej misce mieszamy suche składniki a w drugiej mokre. Mieszamy składniki z obu misek na jednolitą masę. Wykładamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 21 - 22 cm. Wierzch ciasta posypujemy obranym i posiekanym na około 1 cm kawałki rabarbarem. Pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Uwielbiam takie szybkie ciasta z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńJa też a to najbardziej;)
UsuńUwielbiam ciasta jogurtowe! Też je robię często i to w różnych konfiguracjach owocowych :) Ale z rabarbarem jakoś do tej pory nie robiłam. Najwyższa pora nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie, korzystaj póki rabarbar jest ;) ja w tym roku mrożę na zimę, pierwszy raz. Jeśli do ciasta się nie nada to na świeżutkie kompoty zimą;)
Usuń