Niedziela, skwar 20 parę stopni...czy mamy ochotę na rosół? Nie, dzisiaj nie, dzisiaj mamy ochotę na chłodnik botwinkowy ;) Lekki, zimny, orzeźwiający, w sam raz na taką temperaturę.
- pęczek botwinki
- pęczek rzodkiewki
- 1 litr kefiru
- 4 łyżki koperku drobno posiekanego
- 1 ogórek zielony długi lub 4 gruntowe
- 6 jajek przepiórczych
- 2 ząbki czosnku
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Botwinę myjemy i kroimy na drobne kawałeczki, a buraczki w kostkę.Zalewamy 100 ml wody i gotujemy 10 minut. Studzimy. Do botwiny dodajemy kefir. Ogórka i rzodkiewki obieramy i ścieramy na grubej tarce, a czosnek przez praskę. Dodajemy również drobno posiekany koperek. Mieszamy dokładnie botwinę z kefirem, rzodkiewką, ogórkiem, koperkiem i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Chłodnik podajemy schłodzony, najlepiej prosto z lodówki.
- 1 litr kefiru
- 4 łyżki koperku drobno posiekanego
- 1 ogórek zielony długi lub 4 gruntowe
- 6 jajek przepiórczych
- 2 ząbki czosnku
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Botwinę myjemy i kroimy na drobne kawałeczki, a buraczki w kostkę.Zalewamy 100 ml wody i gotujemy 10 minut. Studzimy. Do botwiny dodajemy kefir. Ogórka i rzodkiewki obieramy i ścieramy na grubej tarce, a czosnek przez praskę. Dodajemy również drobno posiekany koperek. Mieszamy dokładnie botwinę z kefirem, rzodkiewką, ogórkiem, koperkiem i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Chłodnik podajemy schłodzony, najlepiej prosto z lodówki.
pyszny !
OdpowiedzUsuńbardzo pyszny;)
UsuńBajecznie się z tymi małymi jajeczkami prezentuje :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jajka przepiórcze, są takie urocze ;)
Usuń