piątek, 27 maja 2016

Torcik Pavlova

Pavlova - popularny tort bezowy dekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Australijski i nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem idealnym, jej smak to poezja, jest lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami.
Słodką, pyszną bezę proponuję w ramach Błyskawicznego Piątku.
Podsumowanie błysawicznego piątku znajdziecie na blog DayliCooking - Codzienna kuchnia niecodzienna. Link do bloga, a podsumowanie wkrótce.



Składniki:
6 białek
340 g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki soku z cytryny
bita śmietana w torebce
mleko
świeże owoce



Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia. Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 100-120 stopni przez ok. 50 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Gotową bitą śmietanę ubijamy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na wystudzoną bezę wykładamy bitą śmietanę, posypujemy sporą ilością świeżych owoców. Chłodzimy w lodówce.