Ale czasami przychodzi też czas krupniku na kurczaku, udkach, skrzydłach indyczych.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 2 litry wody
- 60 g ryżu białego może być basmati lub pełnoziarnistego Uncle Ben's
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- sól, czarny pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy kroimy w kostkę. Cebule również obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa wkładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem i zielem. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki są prawie miękkie, dodajemy ryż, gotujemy do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Posypujemy świeżą natką pietruszki, zagotowujemy i wyłączamy zupę.
Mniam jak pysznie :-)
OdpowiedzUsuń