10 maja

Zapiekana kasza jaglana z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa i korzystam z niego, kiedy tylko mam okazję a tym razem okazję mam wypiekać smakołyki rabarbarowe razem z dziewczynami w akcji" Ciasto na niedzielę".
Przepis zaczerpnęłam z bloga Veggieola. Zajrzyjcie tam koniecznie, blog pełen inspiracji na dania vege, a nawet bezglutenowe.



Składniki:
- 100 gram kaszy jaglanej np.ze sklepu zielona esencja
- 250 ml śmietany roślinnej
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy

- odrobina oleju do wysmarowania formy
- rabarbar

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu, studzimy, miksujemy na gładko z pozostałymi składnikami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wykładamy do posmarowanego olejem naczynia na tarte. Układamy na wierzchu pokrojony rabarbar.
Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku, około 30- 40 minut przy temperaturze 180 ˚C. W zależności od piekarnika.



Wspólnie wypiekały: 
i Beata Rzepka oraz Lidia Wesolowska

18 komentarzy:

  1. Super pomysł.trza kiedy wypróbować.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na wykorzystanie rabarbaru :)
    zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;-) Rabarbar jak rabarbar ale kasza z wanilią była pyszna, jeszcze czuję jej smak;)

      Usuń
  3. Świetny patent na ciasto jaglane! zabieram do wypróbowania przy najbliższej okazji :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiedziałam że was zaskoczę;-) haha. Dziękuję Asiu, do następnego ;) Buźka.

      Usuń
  4. Świetny pomysł na przemycenie zdrowych produktów:) Dziękuję za wspólne pieczenie! Pozdrawiam Magda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O super pomysł, zrobię sobie :-) Dzięki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł! Zastanawiam się, czy na mleku roślinnym byłoby równie udane?
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że na mleku również będzie pyszne tylko mniejszą ilość należy użyć mleka niż śmietany.

      Usuń
  7. Faktycznie bardzo ciekawa propozycja. Ciasta jaglane są fajne i zdrowe. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jaglanych słodkości dotąd nie próbowałam, muszę to chyba wreszcie nadrobić! Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejku, jak mi miło, że mój przepis Cię zainspirował. Zajrzałam tu przypadkiem i odkryłam taką niespodziankę, dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę;) twój blog to po prostu skarbnica inspiracji więc nie można przejść obok bezczynnie ;-)

      Usuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger