Rabarbar służy jako dodatek do soków, placków drożdżowych, drożdżówek. Popularny jest też kompot z rabarbaru. Może być również wykorzystywany do produkcji wina owocowego, lub spożywany na surowo z cukrem. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe.
Dzisiejszy wpis rabarbarowy połączony będzie z mandarynkami. Powstała konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, ale także dobrze smakuje z serami i mięsem.
- 1/2 kg obranych mandarynek
- 1 kg rabarbaru
- 1 kg cukru
- 3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Mandarynki obieramy i dokładnie oczyszczamy z białych błonek, aby konfitura nie była gorzka. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę.
Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Gotujemy bez przykrycia, aż owoce się rozpadną a konfitura zgęstnieje.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Pozostawiamy tak do wystygnięcia.
Rewelacja! Szukałam właśnie ciekawego przepisu na przetwory rabarbarowe. Porywam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, świetnie smakuje. Tak inaczej słodka mandarynka i kwaśny rabarbar.
Usuń