- 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- kilka truskawek
Przygotowanie:W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Propozycja podania: cukier puder / bita śmietana / syrop klonowy / posłodzona gęsta śmietana 12%
Oryginalny przepis znajdziemy na stronie: Kwestia Smaku.
Razem ze mną udział w akcji wzięły:Agnieszka, Joanna, Grażyna, Bożena , Marzena, Marzena, Dorotka, Joanna
urocze, takie kolorowe u Ciebie! dziękuję za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana;)
UsuńUrocze maleństwa :-) dziękuje za wspólne śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana ;)
UsuńZ czerwoną porzeczką pychota :-) Dzięki za wspólną zabawę :-)
OdpowiedzUsuńporzeczka fajnie się komponowała ze słodkimi placuszkami ;) Dzięki;)
UsuńWyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuńDziękuje;)
UsuńDziękuję za wspólne smażenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje również;)
UsuńMrożone a wyglądają jak świeże. Wspaniałe:-) Dzięki za wspólne śniadanie:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, a co do owoców to kwestia możenia. Ja mrożę swoje rozsypane na tacy, każde ziarenko osobno a po zamrożeniu dopiero zsypuję do woreczka. Dodatkowo używa woreczków do mrożenia.
UsuńPięknie wyglądają Twoje placuszki z dodatkiem tych owoców. Naprawdę wyglądają jak świeże. Dzięki za wspólną kulinarną zabawę.
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
UsuńTwoje placuszki wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
UsuńSuper propozycja. Dziękuję za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
UsuńPiękne, kolorowe!
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie:)
dziękuję ;)
UsuńPlacuszki bardzo smacznie wygladają.Kolorowe i pachnące wiosną i świeżościa.
OdpowiedzUsuńDobry sposób na oczyszczenie zamrażalnika przed nowym sezonem ;) Wyszły Ci przeapetyczne! Dzięki za wspólne śniadaniowanie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;) fajne jest to że ten sam przepis a tyle możliwości dają nam przeróżne owoce;)
UsuńPięknie opruszone cukrem pudrem, dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
Usuńpyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
Usuń