Zupę możemy zrobić czystą, zaprawioną śmietaną, ale tez zaprawioną również mąką. Do wyboru...
Jeśli robimy ją zimową porą i nie mamy świeżego koperku, zupę możemy z powodzeniem przygotować z mrożonego, będzie równie smaczna!
Składniki:
- 600 ml bulionu drobiowego ugotowanego wcześniej na udkach z kurczaka z warzywami
- duży pęczek kopru, czym więcej tym lepiej
- 100 śmietanki 30%
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- ryż basmati do zupy
Przygotowanie:
Ugotowany wcześniej i odmierzony wywar, podgrzewamy do temperatury wrzenia. Wrzucamy ryż i gotujemy 5-6 minut, następnie dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz. Gotujemy do momentu ugotowania się ryżu, czyli jakieś 4 minuty. Śmietany mieszamy i rozprowadzamy w kilku łyżkach wywaru, wlewamy do garnka, mieszamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Wierzch posypujemy świeżym koperkiem.
Mniam, uwielbiam zupę koperkową. Najbardziej chyba taką, którą robi moja mama- z kluseczkami lanymi ;)
OdpowiedzUsuńz kluseczkami jeszcze nie jadłam, dziękuję za podpowiedź;)
UsuńBardzo fajna zupka, pysznie się zapowiada :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
UsuńZawsze robię sos koperkowy... O zupie w sumie nie pomyślałem nigdy. Wpisuję to na listę TO DO :D
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie!
To ja dziękuję, trzymam kciuki za udany debiut;-)
UsuńTo ja dziękuję, trzymam kciuki za udany debiut;-)
UsuńŚwietny pomysł na zupę, zjadłabym z chęcią! I do tego wszystko jednogarnkowo, podoba mi się, że ryż gotowany jest w zupie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
Usuń