niedziela, 1 maja 2016

Krem ziemniaczano - szczwiowy

Pyszna, kwaskowa zupa krem ze szczawiu to kwintesencja wiosny na talerzu, podana z jajkiem przepiórczym ugotowanym na twardo. 


Składniki: 
- duża garść szczawiu
- 1 duży ziemniak
- 1 litry bulionu warzywnego lub wody
- 1 cebula szalotka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- 3 jajka przepiórcze

Przyrządzanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną szalotkę i szklimy ją. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy posiekany szczaw i gotujemy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Miksujemy wszystko na gładki krem. Śmietanę solimy, pieprzymy, mieszamy z łyżką gorącej zupy. Stopniowo dodajemy do zupy.
Gotujemy jajka przepiórcze na twardo.


2 komentarze: