wtorek, 24 maja 2016

Omlet biszkoptowy

Robiłam już wiele omletów, słodkich i wytrawnych, biszkoptowych i klasycznych. Za każdym razem szukając nowych inspiracji. Tym razem zasięgnęłam inspiracji z przepisu Babci Alinki. Omlet wyszedł pyszny, puszysty, delikatny. Przepis zmodyfikowałam  lekko, pominęłam mleko i mąkę ziemniaczaną.


Składniki:
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka masła

Przygotowanie:
Żółtko oddzielamy od białka. Żółtko wlewamy do miseczki, dodajemy mąkę pszenną, sól, proszek i dokładnie ucieramy na gładką masę. Ucieramy mikserem. Białko ubijamy na sztywno w oddzielnej miseczce. Na patelni rozgrzewamy masło. Białko przekładamy do masy z żółtkami. Delikatnie mieszamy. Masę jajeczną wykładamy na patelnię i smażymy omlet. Przekręcamy w momencie gdy dolna warstwa będzie miała złoty kolor.

4 komentarze: