piątek, 6 maja 2016

Szparagi z emulsją maślaną

Szparagi to chyba najbardziej wyczekiwane nowalijki. Każdego roku, jak tylko się pojawią, stają się władcami naszych stołów i żołądków...


Składniki:
- pęczek szparag
- 50 ml masła
- 2 łyżki wrzącej wody
- sól, pieprz
- paluch z masłem czosnkowym

Przygotowanie:
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy że obetniemy tylko zdrewniałe końcówki. Najlepiej obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Ja stosuję inny sposób jakim jest wygięcie szparaga i końcówka sama się odłamuje.

Szparagi zrobiłam na patelni z emulsją maślaną.
Szparagi smażymy kilka minut na maśle, nie za długo aby zachowały chrupkość, a następnie podlewamy wrzącą wodą.  Czekamy, aż z masła powstanie emulsja. Zdejmujemy patelnię z ognia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz