sobota, 11 czerwca 2016

Kruche maślane ciasto

Składniki:
3/4 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki mąki
3/4 cukru

do środka możemy dodać świeże owoce lub dżemy


Przygotowanie:
Masło, cukier i mąkę zagniatamy ręką, aż powstanie kruszonka. Mąkę i cukier dosypujemy na wyczucie. Najlepiej na początek dosypać tylko trochę, wymieszać wszystko łyżką i dosypywać, aż uzyskamy właściwy efekt. Jeżeli za bardzo się klei, dosypujemy trochę mąki i cukru. Jeżeli nie powstają porządne kulki i wszystko jest zbyt sypkie, dodajemy odrobinę masła.

Trochę kruszonki zostawiamy do posypania, resztę uklepujemy na dnie blachy, nie smarujemy niczym, bo ciasto jest tłuste i nie przykleja się. Na ciasto wykładamy np. masę owocową, wygładzamy i posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 ˚C.

W moim przepisie użyłam dżemu dyniowo - pomarańczowego.

2 komentarze:

  1. O raju! Już sobie wyobrażam ten boski smak dżemu pomarańczowo-dyniowego w gotowym cieście :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę fajnie smakuje, a przynajmniej w ten sposób można przemycić nie lubianą przez np.dzieci dynię.

      Usuń