piątek, 10 czerwca 2016

Miód z mniszka lekarskiego

Wspaniały, gęsty, bardzo smaczny miód z mniszka lekarskiego. Doceniany za właściwości lecznicze oraz smak i konsystencję. Przepis znalazłam kiedyś na pewnej grupie kulinarnej na Facebooku i teraz przygotowuje go każdej wiosny.


Składniki:
- 1000 kwiatów mniszka lekarskiego kwiaty
- 1.5 kg cukru białego
- 1 cytryna
- 2 litry wody

Przygotowanie:
Kwiaty mniszka lekarskiego tzw.mlecz zbieramy w piękny słoneczny dzień, potrzebujemy 1000 kwiatów. Główki kwiatów oczyszczamy z robaczków i innych paproszków, zalewamy dwoma litrami wody. Gotujemy, od momentu zagotowania 20 minut. Pozostawiamy na 24 godziny, żeby kwiaty oddały wszystko dobre w nich siedzi.

Odcedzamy sok. odciskając do. Ja robię to ręcznie ale można przez sito lub pieluszkę tetrową.
Przecedzamy w ostatniej fazie jeszcze przez sito aby mieć pewność że nie dostanie się do naszego miodu. Gotujemy długo. Jak tylko sok zacznie wrzeć dodajemy 1 kg cukru i odcedzony przez sito sok z cytryny. Po godzinie gotowania na małym ogniu dodajemy pozostały cukier. Dalej gotujemy.
Kiedy sok się zapieni, możemy powiedzieć, że miód jest gotowy, ale im dłużej pogotujemy, tym bardziej miód zgęstnieje po ostygnięciu. Ja gotowałam swój 2,5-3 godziny. Pod koniec gotowania miód zaczyna w końcu pachnieć prawdziwym miodem;-)

Taki miód ma mnóstwo leczniczych właściwości,np.obniża poziom cholesterolu, stosowany przez diabetyków, pomaga w leczeniu miażdżycy, otyłości, reumatyzmu itp. Pomaga w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej oraz niweluje problemy wątrobowe. Podnosi odporność organizmu. Szczególnie polecany podczas przeziębienia.

2 komentarze:

  1. Cudo! Nie sądziłam że mniszek może znaleźć w kuchni takie zastosowanie. Bardzo mnie korci żeby wypróbować, gdzie ja tylko tyle mniszka w mieście uzbieram???

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj w mieście nie polecam zbierać, zanieczyszczony spalinami więc zamiast pomóc może zaszkodzić zimą. Ale jeśli chcesz z przyjemnością sprezentuję ci słoiczek ;)

    OdpowiedzUsuń