30 września
28 września
27 września
Rustykalna tarta z węgierkami
Śliwek ciąg dalszy, a to jeszcze nie koniec ;) Prawda, że lubicie prawdziwe węgierki i wszystko co zostało z nich przygotowane? Ja wprost uwielbiam.
Bo przecież śliwki w kuchni są niezastąpione. Oprócz popularnych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin.
W zimnie goszczą na naszych stołach w postaci suszu podczas wigilijnej kolacji.
A wiele odmian, takich jak węgierka zwykła czy renkloda zielona, należą do owoców, z których można przygotowywać pyszne powidła. Takie powidła w sam raz do naleśników...mniam ;)
Tak się rozpisałam, a dzisiejszy post nie dotyczy przecież powideł tylko tarty, przepysznej tarty ze śliwkami.
26 września
Grzybowa
Przyszła jesień a wraz z nią grzybowy urodzaj. Są one wszędzie, gdzie nie spojrzymy tam rosną grzyby. W naszych lasach głownie spotykamy podgrzybki oraz prawdziwki, ale przeglądając chociażby Facebooka widać jaki ogrom różnego rodzaju grzybów spotykacie Wy w swoich lasach. Od kurek, maślaków po kozaki, siniaki, borowiki, kanie i wiele, wiele innych.
A skoro o grzybach mowa zapraszam na grzybowa ze świeżymi podgrzybkami.
25 września
Muffinki fasolowe
Dawno nie dodawałam nic do działu "Pomysł na śniadanie" gdyż taka mała istotka, która rośnie sobie w domu, pozwala mi na zjedzenie tylko szybkiego śniadania, Dodając ten przepis pomyślałam, że przecież może idealnie wkomponować się w ten dział. A wiecie dlaczego? Dlatego że są to bardzo zdrowe i bardzo fit muffinki bez dodatku mąki, a jeśli zamienicie biały cukier to już w ogóle bomba! A więc smacznego!
23 września
Ciasto z cukinii i kokosu
Ciasto z cukinii i kokosu- to propozycja jesiennego magazynu Aromat, kto jeszcze nie widział
to zapraszamy serdecznie klik! Znajdziecie w nim wspaniałości z wykorzystaniem kolorowych ziemniaków, orzechów, cukinii, dyni, fasoli oraz gruszki. Pysznie się zapowiada, prawda?
A u mnie na blogu pojawił się nowy dział na ciasta warzywne, powoli będę go zapełniała ;)
to zapraszamy serdecznie klik! Znajdziecie w nim wspaniałości z wykorzystaniem kolorowych ziemniaków, orzechów, cukinii, dyni, fasoli oraz gruszki. Pysznie się zapowiada, prawda?
A u mnie na blogu pojawił się nowy dział na ciasta warzywne, powoli będę go zapełniała ;)
22 września
Dyniowe kopytka
Mamy piątek, a więc po całym tygodniu nie bardzo są chęci na gotowanie?Tak, tak wiem to
z autopsji. A najlepiej jak jeszcze są ziemniaki z wczorajszego obiadu. A więc zapraszam dzisiaj na szybkie, pyszne, jesienne "danie" odsmażane kopytka dyniowe. Dynię możecie użyć na 2 sposoby albo pieczoną, albo surową. Ja wybrałam surową, ponieważ nie miałam wcześniej upieczonej a miało to być szybkie danie do przekąszenia.
19 września
12 września
11 września
Sos pomidorowo - paprykowy
Letnio - jesienne zbiory ciąg dalszy. Tym razem pomidory i papryka <3 Gotując sos mięsny lub warzywny do makaronu czy ziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku, postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji bo skład odpowiadał mi w pełni. Z podanej proporcji powstało około 2 litrów pysznego sosu ( takich słoiczków jak ze zdjęcia powstało 5 sztuk, a one mają około 400 ml).
08 września
07 września
Cynamonowe ciasto ze śliwkami, jabłkiem i jogurtem naturalnym bez laktozy
Czy dla was też śliwki są już typowymi oznakami zbliżającej się jesieni?
jak tylko na targowiskach pojawią się śliwki i słoneczniki ozdobne tak wiem, że to już jesień.
I teraz pytanie stety czy niestety jesień. Niby zimno, szaro buro i ponuro ale dla blogera kulinarnego to kolejny etap kuchennych rewolucji, ciąg dalszy zamykania smaków lata i smaków jesieni w słoiki na zimowe długie popołudnia wieczory.
Moja dzisiejsza propozycja przywołuje już takie jesienne smaki, smak cynamonu, smak jabłek, smak śliwek - takie smaki najbardziej lubię!
06 września
Domowy twarożek ze świeżego mleka
Kupiliście kiedyś świeże mleko do kawy i za nim dojechało do domu po 3 godzinnych zakupach było już ukwaszone? Nie? A ja tak! A co najlepsze kupiłam jego sporą ilość bo przecież w sklepie z robakiem była promocja 😌😌😌
Z drugiej trony racjonalnie myśląc nie ma co się dziwić, mleko wyjęte z lodówki, jeździło 3 godziny w rozgrzanym do czerwoności samochodzie w środku lata i mamy kwaśne mleko gotowe.
05 września
Najprostszy biszkopt z truskawkami
Niby truskawek już nie ma ale postanowiłam podzielić się z wami najprostszym biszkoptem na świecie z tymi waśnie owocami, upiekłam go na zakończenie sezonu ale jakoś nie udało mi się opublikować wcześniej. Taka mała truskawka w domu pochłania mój cały czas i pół świata, drugie pól starszak ;) No i właśnie ta mała truskawka już mnie wzywa.
Częstujcie się, notujcie, pieczcie i przysyłajcie mi swoje zdjęcia ;) Będę podziwiać!
04 września
Jeżynowy jogurtowiec z jogurtów greckich
Sezon na maliny i jeżyny trwa więc czaruje w kuchni pyszne owocowe desery. Dzisiaj prezentuję jogurtowca jeżynowego a za kilka dni w podobnej odsłonie zaprezentuję malinowego.
Poza tym odkryłam rewelacyjną rzecz - żelatynę w listkach 😮😮😮 już teraz rozpuszczanie żelatyny nie stanowi dla mnie problemu, ona się po prostu sama rozpuszcza. Nie trzeba stać, żmudnie mieszać, po prostu nie trzeba!
03 września
Cukinia w zalewie curry
Cukinia - jedno z warzyw które kojarzy mi się z jesienią ponieważ pojawia się dopiero pod koniec sierpnia i może długo leżakować zanim ją przerobimy czyli do pełnej i pięknej jesieni.
Z cukinii możemy przygotować mnóstwo przepysznych rozmaitości. M.in.sałatki, pikle, dżemy, keczupy, sosy a nawet ciasta. To warzywo to jeden z cenniejszych darów lata ;)
03 września
Kampania trnd Primo Zott - #jestemPrimo
Witajcie, miłośnicy słodkich przyjemności! Tym razem witam się z Wami ja i jogurty naturalne od Primo Zott!
Nie dawno wpadła mi ręce pewna koperta, a w niej paczka ambasadora projektu, na która składał się:
przewodnik po projekcie
oraz książka badania opinii
W projekcie udział biorą jogurty naturalne Primo Zott i klasyczne i z dodatkami, a jest ich cała masa.
• Jogurt Naturalny Zott Primo słodzony miodem
• Jogurt Naturalny Zott Primo bez laktozy
• Zott Primo Jogurt Grecki
• Zott Primo Jogurt Gęsty
• Zott Primo do Picia (warianty: słodzony wyłącznie miodem, i bez laktozy)
• Zott Primo z dodatkami
Na zakupy mieliśmy 35 zł, kwota ta zostanie nam zwrócona po wgraniu paragonów na odpowiednią platformę.
Projekt zakładał,że będziemy spędzać aktywnie czas na świeżym powietrzu pod hasłem #jestemPrimo. I pewnie tak większość z nas zrobiła, ale pamiętajcie jogurty naturalne Primo Zott to również świetna przekąska do pracy, podczas oglądania tv, czytania książki, czy kawy z przyjaciółką.
A do kawy z przyjaciółką ja przygotowałam jogurtowca na jogurcie greckim z jeżynami.
Jeśli jesteście ciekawi przepisu zapraszam do siebie już jutro z samego rana na bloga wjedzie przepis i kilka sów o przepysznym jogurtowcu.