poniedziałek, 4 września 2017

Jeżynowy jogurtowiec z jogurtów greckich

Sezon na maliny i jeżyny trwa więc czaruje w kuchni pyszne owocowe desery. Dzisiaj prezentuję jogurtowca jeżynowego a za kilka dni w podobnej odsłonie zaprezentuję malinowego.
Poza tym odkryłam rewelacyjną rzecz - żelatynę w listkach 😮😮😮 już teraz rozpuszczanie żelatyny nie stanowi dla mnie problemu, ona się po prostu sama rozpuszcza. Nie trzeba stać, żmudnie mieszać, po prostu nie trzeba!

Składniki na małą formę 15-20 cm:
proso ekspandowane na spód
1 kubek 330 ml jogurtu greckiego Primo Zott
żelatyna w płatkach na 500 ml płynu
100 ml gorącej wody
ok 300 gram jeżyn
cukier puder u mnie 3 łyżki ale wszystko zależy 
od waszych preferencji smakowych i słodkości jeżyn




Przygotowanie:
Żelatynę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na mojej było napisane aby moczyć ją 7 minut w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącym płynie lub wodzie.
Namoczoną żelatynę rozpuściłam w 100 ml wrzątku, przestudziłam i powoli łączyłam z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Na dno formy wysypałam proso ekspandowane, wylałam na to 2/3 masy jogurtowej w którą powrzucałam świeże jeżyny (kilka sztuk, może kilkanaście)
Pozostałe jeżyny pogniotłam widelcem i połączyłam z pozostawioną wcześniej masą jogurtową. Wylałam na wierzch jogurtowca. Pozostawiłam w lodówce do całkowitego stężenia ok 3 godzin.