wtorek, 26 września 2017

Grzybowa

Przyszła jesień a wraz z nią grzybowy urodzaj. Są one wszędzie, gdzie nie spojrzymy tam rosną grzyby. W naszych lasach głownie spotykamy podgrzybki oraz prawdziwki, ale przeglądając chociażby Facebooka widać jaki ogrom różnego rodzaju grzybów spotykacie Wy w swoich lasach. Od kurek, maślaków po kozaki, siniaki, borowiki, kanie i wiele, wiele innych.
A skoro o grzybach mowa zapraszam na grzybowa ze świeżymi podgrzybkami.

Składniki:
500 g grzybów u mnie dzisiaj podgrzybki
2 łyżki masła
1 cebula
200 ml śmietany kremówki
1 litr wody
garść natki pietruszki
5 ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz



Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy, myjemy, pozostawiamy na durszlaku do osuszenia. Małe grzybki zostawiamy w całości, duże kroimy na mniejsze kawałki. 
Na patelni na maśle szklimy cebulę.
W garnku gotujemy bulion z pokrojonej w kostkę marchewki, pietruszki i ziemniaków. Dodajemy sól, pieprz, liścia laurowego i ziele angielskie.
Jeśli warzywa są już "prawie" miękkie dodajemy grzyby i cebulę oraz natkę pietruszki. 
Gotujemy 20 minut, następnie wlewamy śmietankę. Zagotowujemy wszystko razem 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.