09:35:00

Sos pomidorowo - paprykowy

Letnio - jesienne zbiory ciąg dalszy. Tym razem pomidory i papryka <3 Gotując sos mięsny lub warzywny do makaronu czy ziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku, postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji bo skład odpowiadał mi w pełni. Z podanej proporcji powstało około 2 litrów pysznego sosu ( takich słoiczków jak ze zdjęcia powstało 5 sztuk, a one mają około 400 ml).

Składniki:
2 kg pomidorów
1 kg papryki
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki suszonego oregano
 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki lub chili
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonej bazylii
4 łyżki octu 10%
2 łyżki cukru





Przygotowanie:
Pomidory myjemy, układamy na blaszce piekarnika, wstawiamy na około 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni, ustawiając piekarnik góra - dół.
Wyjmujemy blachę z pomidorami i pozostawiamy do wystudzenia.
Pomidory obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, przedkładamy do garnka.

Papryki myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażmy. 
Po około 2 minutach dajemy paprykę. Wszystko razem smażymy około 5 minut.
Całą zawartość patelni dodajemy do pomidorów i gotujemy 40-60 minut na małym ogniu.
Blendujemy, a następnie sos z powrotem wraca go garnka, przyprawiamy go solą, pieprzem, oregano, paprykami, bazylią, gałką muszkatołową, octem i cukrem.
Gotujemy około 30 minut lub dłużej do uzyskania idealnej dla nas konsystencji.
Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia.




6 komentarzy:

  1. Kluchy z takim sosem muszą smakować nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! Papryka i pomidory, to musi być pyszne! :) Muszę chyba wygospodarować większą spiżarkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniaaam, moja drugo połówka by go pokochała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Potem zimą wystarczy wrzucić jajeczka na patelnię i usmażyć z takim sosem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. najlepszy domowy :*
    co roku robię przynajmniej troszkę w słoiki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny jest!!! w tym roku robiłam podobny i naprawdę pasuje do wielu dań :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger