czwartek, 28 września 2017

Dietetyczne ciasto z cukinii

Ciasta z cukinii chyba nigdy mi się nie znudzą, niby przepis podobne a każde ciasto jest inne...
Chociaż muszę przyznać, że to jest najlepsze z najlepszych, delikatne, mokre, mega czekoladowe i jeszcze z chrupiącymi kawałkami gorzkiej czekolady - wow!

Składniki:
1,5 szklanki cukinii
7 łyżek rozpuszczonego masła
1 jajko
0,5 szklanki cukru lub innego słodzika
0,5 szklanki mąki razowej eko
2  czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 paski czekolady gorzkiej




Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ustawiając grzanie góra-dół. 
Obieramy cukinię i ścieramy na najmniejszych oczkach do dużej miski. Odciskamy, by usunąć nadmiar wody. Do cukinii dodajemy roztopione masło, jajko, cukier - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, pokruszoną czekoladę i tutaj już bardzo dokładnie mieszamy. 
Prostokątną blaszkę tzw. keksówke wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy przez 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem powinien być suchy.