30 września

Tarta rustykalna z jabłkami

Była tarta ze śliwkami, mamy tartę z jabłkami. To ciasto jest tak uniwersalne,że nie tylko to tego rodzaju tarty się nada. Możemy go wykorzystać na wiele sposobów, a właściwie pomijając cukier może być też ciastem wytrawnym do tarty np.z kozim serem czy grzybami.

Składniki:
300 g mąki razowej eko
150 g zimnego masła 
80 g cukru 
1 jajko
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
jabłka
cukier puder do posypania




Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do połączenia masła z mąką w niewielkie grudki, dodajemy jajko, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i chłodzimy godzinę w lodówce.

Jabłka myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki i takie kępki plasterków. Następnie na rozwałkowanym już cieście będziemy układać te kępki raz pionowo, raz poziomo aż powstanie taka szachownica.

Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układamy jabłka, a brzegi ciasta zakładamy na owoce do środka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut, ustawiając piekarnik góra-dół. Jeszcze ciepłą posypujemy cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. A śmietana 12% czy 18%? Dodatkowo czy można prosić o zdjęcie jak układać jabłka na tarcie?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger