sobota, 2 września 2017

Ogórki w curry

Sezon na ogórki powoli dobiega końca, chyba ze ktoś tak jak my siał ogórki w różnych odstępach czasu i nadal się nimi cieszy ;)
Popularne w całym internecie ogórki w zalewie curry, szybki i prosty sposób by zimą cieszyć się pysznym smakiem ogórasków.

Składniki:
3 kg ogórków

zalewa:
1 szklanka octu
5 szklanek wody
3 łyżeczki curry
3 łyżeczki gorczycy
pieprz czarny ziarnisty
ziele angielskie
2 łyżki soli
1,5 szklanki cukru




Przygotowanie:
Wszystkie składniki na zalewę, mieszamy w garnku i gotujemy od momentu zagotowania 3-5 minut.
Ogórki kroimy w plasterki. Nakładamy ciasno do wyparzonych słoików. Zalewamy gorącą zalewą razem z przyprawami. Słoiki mocno zakręcamy, przekręcamy do góry nogami, przykrywamy kocem 
i trzymamy je do całkowitego wystugnięcia słoików.
Jeśli macie ochotę za pasteryzować ogórki robimy to przez 7 minut. Następnie powtarzamy czynność z odwróceniem słoików i schowaniem pod koc.