niedziela, 3 września 2017

Cukinia w zalewie curry

Cukinia - jedno z warzyw które kojarzy mi się z jesienią ponieważ pojawia się dopiero pod koniec sierpnia i może długo leżakować zanim ją przerobimy czyli do pełnej i pięknej jesieni. 
Z cukinii możemy przygotować mnóstwo przepysznych rozmaitości. M.in.sałatki, pikle, dżemy, keczupy, sosy a nawet ciasta. To warzywo to jeden z cenniejszych darów lata ;)

Składniki:
3 kg cukini

zalewa:
1 szklanka octu
5 szklanek wody
3 łyżeczki curry
3 łyżeczki gorczycy
pieprz czarny ziarnisty
ziele angielskie
2 łyżki soli
1,5 szklanki cukru




Przygotowanie:
Wszystkie składniki na zalewę mieszamy w garnku i gotujemy od momentu zagotowania 3-5 minut.
Cukinię kroimy w kostkę lub słupki. Nakładamy do wyparzonych słoików. Zalewamy gorącą zalewą razem z przyprawami. Słoiki mocno zakręcamy, pasteryzujemy przez 7 minut. Następnie odwracamy do góry dnem i chowamy pod koc do całkowitego wystygnięcia.