Taki słodki mini torcik dołączył dziś do grona tortowych inspiracji. Połączenie smaku kokosu i kajmaku bardzo fajnie współgra z puszystym biszkoptem i chrupkimi dodatkami.
na biszkopt:
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na masę:
500 ml mleczka kokosowego
300 ml śmietanki kremówki
3 czubate łyżki masy kajmakowej
opakowanie żelatyny (10 gram) w listkach na 500 ml płynu
dodatkowo:
czekoladki, orzeszki w czekoladzie i inne słodycze do ozdoby
Przygotowanie biszkoptu:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy
na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce,
ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki.
Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty.
Przygotowanie kremu:
W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy masę kajmakową.
Mleczko kokosowe podgrzewamy delikatnie i rozpuszczamy w nim namoczone wcześniej płatki żelatyny(zgodnie z przepisem na opakowaniu). Studzimy, pozostawiamy do lekkiego stężenia i łączymy z ubitą śmietanką. Takim kremem od razu przekładamy biszkopt oraz smarujemy wierzch i boki.
Blaty biszkoptu nasączamy herbatą earl grey i smarujemy masą i tak trzy razy. Tort ozdabiamy wedle upodobania, u mnie były to wszelkiego rodzaju czekoladki, orzeszki w czekoladzie, szyszki w karmelu.
Tort zostawiamy w lodówce do schłodzenia.
Na bogato! Piękny jest :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Poprosimy kawałek z każdym elementem dekoracji :D
OdpowiedzUsuńZrobię podobny dla syna, na pewno będzie mu smakować.
OdpowiedzUsuń