07 września

Cynamonowe ciasto ze śliwkami, jabłkiem i jogurtem naturalnym bez laktozy

Czy dla was też śliwki są już typowymi oznakami zbliżającej się jesieni?
jak tylko na targowiskach pojawią się śliwki i słoneczniki ozdobne tak wiem, że to już jesień.
I teraz pytanie stety czy niestety jesień. Niby zimno, szaro buro i ponuro ale dla blogera kulinarnego to kolejny etap kuchennych rewolucji, ciąg dalszy zamykania smaków lata i smaków jesieni w słoiki na zimowe długie popołudnia  wieczory. 
Moja dzisiejsza propozycja przywołuje już takie jesienne smaki, smak cynamonu, smak jabłek, smak śliwek - takie smaki najbardziej lubię!



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
50 g roztopionego oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego bez laktozy Zott Primo 


na kruszonkę:
100 g mąki
70 g masła
4 łyżki cukru


pozostałe:
1 jabłko
10-15 śliwek węgierek


Przygotowanie:
Składniki na ciasto jogurtowe powinny być w temperaturze pokojowej.
Kruszonka: do miski wsypujemy mąkę, posiekane masło oraz cukier i rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. 

Piekarnik ustawiamy na góra - dół i nagrzewamy do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy jogurt, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę.
Przekładamy do tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone jabłka i śliwki. Posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut, do czasu aż wierzch się zrumieni. 



#jestemPrimo

    6 komentarzy:

    1. Z pewnością świetnie smakuje ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Dawno nie jadłam ciasta ze śliwkami, więc chętnie zrobię je w ten weekend. Myślałam o czekoladowym ze śliwkami. Pycha!

      OdpowiedzUsuń
    3. Jesień jest super! To najlepszy czas na gotowanie i wypieki. A ciasto z przepisu wygląda pysznie :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Ciasto prezentuje się genialnie :) chyba ukradnę przepis na weekend <3

      OdpowiedzUsuń
    5. hmm tylko gdzie ten cynamon ??

      OdpowiedzUsuń

    Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger