Ciasto z cukinii i kokosu- to propozycja jesiennego magazynu Aromat, kto jeszcze nie widział
to zapraszamy serdecznie klik! Znajdziecie w nim wspaniałości z wykorzystaniem kolorowych ziemniaków, orzechów, cukinii, dyni, fasoli oraz gruszki. Pysznie się zapowiada, prawda?
A u mnie na blogu pojawił się nowy dział na ciasta warzywne, powoli będę go zapełniała ;)
to zapraszamy serdecznie klik! Znajdziecie w nim wspaniałości z wykorzystaniem kolorowych ziemniaków, orzechów, cukinii, dyni, fasoli oraz gruszki. Pysznie się zapowiada, prawda?
A u mnie na blogu pojawił się nowy dział na ciasta warzywne, powoli będę go zapełniała ;)
320 g cukinii
100 ml mleka kokosowego
1/2 szklanki oleju kokosowego
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
kilka kropli esencji waniliowej
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku.
Jajka z cukrem miksujemy na puszystą masę, ciągle miksując wlewamy rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy, mleczko kokosowe i esencję waniliową.
Mąkę, proszek i kakao przesiewamy do osobnej miski. Łączymy ze sobą mokre i suche składniki krótko miksując. na koniec dodajemy cukinię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.
Formę tzw. keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.
Mmm, wygląda bosko :) Ma taki piękny, głęboki kolor - aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńcudownie wilgotne :)
OdpowiedzUsuńAngelika Twoje ciasto wygląda bardzo smacznie ❤ będę obserwowała zakładkę z ciastami warzywnymi 😊
OdpowiedzUsuńpolecam, na dniach pojawi się ciasto buraczane
UsuńWitaj Kochana, bardzo fajnie wygląda to ciasto, a powiedz mi 1/2 oleju kokosowego to ile? Bo mam w domu jakieś 100 ml i zastanawiam się, czy zabierać się za pieczenie :)
OdpowiedzUsuń