piątek, 20 maja 2016

Krupnik warzywny z ryżem

Krupnik możemy gotować na wiele sposobów, klasyczna wersja to taka z kaszą jęczmienną, ale modyfikacje są tutaj bardzo wskazane. Warto zmienia coś, dodawać nowego, innego żeby zupy nabrały nowego wymiaru. Dzisiejsza zupa jest taka typowo vege, bo na bulionie warzywnym. 
Ale czasami przychodzi też czas krupniku na kurczaku, udkach, skrzydłach indyczych.



Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 2 litry wody
- 60 g ryżu białego może być basmati lub pełnoziarnistego Uncle Ben's
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- sól, czarny pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, świeża natka pietruszki

Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy kroimy w kostkę. Cebule również obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa wkładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem i zielem. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.  Gdy ziemniaki są prawie miękkie, dodajemy ryż, gotujemy do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Posypujemy świeżą natką pietruszki, zagotowujemy i wyłączamy zupę.

                                                                #zaryżykuj ‪#‎Zaryżykuj‬

1 komentarz: