wtorek, 17 maja 2016

Kurczak w sosie tajskim Uncle Ben's

Na stronie wujka Bena piszą, że "Tajski Sos Curry z pędami bambusa Uncle Ben’s® to idealna propozycja dla miłośników tajskiej kuchni. Tradycyjne połączenie delikatnych warzyw, kolb małej kukurydzy i pędów bambusa z nutą mleczka kokosowego i orientalnymi przyprawami. Sos idealnie pasuje do dań z drobiu i dobrze komponuje się z krewetkami oraz z ryżem jaśminowym Uncle Ben’s."
Mój kurczak w sosie tajskim świetnie skomponował się z ryżem Basmati. Danie przygotowywałam na rodzinny 4 osobowy obiad. Podobno było pyszne ;)




Składniki:
- 1 słoik sosu Uncle Ben's Tajski Curry
- 800 gram piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju do podsmażenia kurczaka
- sól, pieprz do smaku oraz świeża natka pietruszki

Przygotowanie:
Nastawiamy wodę na ryż, solimy 1 łyżeczką soli. Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałeczki.
Solimy i pieprzymy. 
Ryż wrzucamy na gotującą wodę. Gotujemy 10 minut. 
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, następnie zalewamy podsmażonego kurczaka sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Gotujemy do czasu ugotowania ryżu. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz