czwartek, 12 maja 2016

Risotto z tartymi burakami i fetą

Pyszne, delikatnie, buraczane a jednocześnie tak bardzo aromatyczne. Z dodatkiem duszonego czerwonego buraka i sera typu feta.


Składniki:
- 1 duży burak
- 1 szalotka
- 100 g ryżu długoziarnistego z dzikim
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 300 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- oliwa z oliwek do smażenia ryżu
- świeży majeranek
- 100 g sera typu feta

Przygotowanie:
Buraka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na patelni na łyżce masła, następnie podlewamy 100 ml bulionu. Dusimy jeszcze chwilę, kilka minut.
Cebulę drobno siekamy, szklimy na łyżce masła i oliwie. Wsypujemy ryż i smażymy aż ziarenka ryżu zaczną się robić przezroczyste. Wlewamy wino, a kiedy odparuje dolewamy stopniowo po 100 ml bulionu i dusimy, aż bulion wyparuje a ryż osiągnie odpowiednią dla nas miękkość.
Następnie łączymy uduszonego buraka z ryżem, doprawiamy 1 łyżką masłem i świeżym majerankiem. Ciepłe risotto posypujemy serem typu feta.
‪#‎Zaryżykuj‬ ‪#‎UncleBens‬ ‪#‎wyzwanie‬ ‪#‎ryż ‬‪#‎konkurs‬ ‪#‎Zaryżykuj‬

2 komentarze:

  1. Ostatnio na nowo odkrywam buraka: w sałatkach, napojach, z mięsiwem. Musze go wypróbować też w takim risotto, bo prezentuje się przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie burak dotychczas to tylko w zupie lub zasmażane, ale zaczynam się przekonywac do innych połączeń. Dzisiaj robiłam sałatkę z ryżem burakiem i tuńczykiem -też pycha;)

    OdpowiedzUsuń