środa, 4 maja 2016

Risotto z warzywami

Ryż Risotto Uncle Ben’s® to znany włoski ryż Loto uprawiany w okolicach Piemontu i Lombardii, jest doskonały do potraw. Wspaniale smakuje po doprawieniu białym winem i świeżo startym parmezanem lub w połączeniu z warzywami. Ryż po ugotowaniu zachowuje kleistość, dzięki temu może naturalnie zagęszczać zupy i desery.



Składniki:
- 20 gram masła
- 125 gram ryżu Risotto Uncle Ben's
- kilka różyczek brokułu
- 2 łyżki marchewki pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:
Risotto przygotowałam zgodnie z recepturą na opakowaniu. A więc:
Rozpuszczamy w rondlu 20 g masła. Dodajemy 125 g ryżu i smażymy go aż ziarenka będą przejrzyste. Następnie dodajemy 300 ml gorącego bulionu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem regularnie mieszając, aż ryż nabierze kremowej konsystencji i wchłonie całą wodę, około 12 do 15 minut.
A ja po 7 minutach gotowania ryżu dodałam mrożone warzywa tj.brokuł i marchewka.
Ryż podałam z grillowanym kurczakiem w ostrej marynacie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz