czwartek, 12 maja 2016

Ryż z jabłkami i sosem truskawkowym

Ryż z jabłkami pewnie dla większości to smak dzieciństwa. Pamiętam, gdy babcia robiła ryż z jabłkami lub innymi owocami, a makaron z jagodami ;). Takie proste dania zawsze są najlepsze. Ja sama również dla mojego synka robię ryż jabłkami i za każdym razem słyszę mniam;). Czasami dodaje jeszcze jogurt naturalny.


Składniki:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 2 duże jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Odmierzamy szklankę ryżu. Zagotowujemy 2 szklanki wody z 3 łyżkami oleju. Na gotującą się wodę wrzucamy ryż. Mieszamy żeby nie przykleił się do dna garnka i czekamy do zagotowania.
Następnie przykręcamy gaz ale musi się nadal gotować, przykrywamy pokrywką i gotujemy 10-12 minut.

Jabłka obieramy, kroję w kostkę lub po prostu mniejsze kawałki, mieszamy z sokiem z cytryny. Dusimy w garnku pod przykryciem 5 minut,ale musimy pilnować żeby się nie przypaliły.
Dodajemy cukier i podsmażamy chwilę do z karmelizowania się już bez przykrycia.
Jabłka układamy na ryżu i skrapiamy przepysznym musem truskawkowym.


                               ‪#‎Zaryżykuj‬ ‪#‎UncleBens‬ ‪#‎wyzwanie‬ ‪#‎ryż ‬‪#‎konkurs‬ ‪#‎Zaryżykuj‬

2 komentarze:

  1. Faktycznie powrót do dzieciństwa, jadałam taki w stołówce szkolnej :) Przepiękna kolorami jest ta Twoja wersja z musem truskawkowym :)

    OdpowiedzUsuń