czwartek, 5 maja 2016

Sałatka z ryżem, brokułem i szynką szwarcwaldzką.

Czy wiecie, że cukier dodany do wody w której gotujemy brokuł zapewni nam ładny zielony kolor. To ciekawostka o której dowiedziałam się po wszystkim i mój brokuł nie jest piękny i zielony. Ale sałatka tak samo pyszna.


Składniki:
- 1/2 brokuła
- 125 gram ryżu basmati
- 10 pomidorków koktajlowych
- 5 jajek przepiórczych
- 200 gram szynki
- świeża natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru do wrzenia. Do wrzątku wkładamy różyczki brokuła, grubą łodygą do góry, tak aby wszystkie różyczki były zanurzone w wodzie i gotujemy 5-7 minut al dente. Wyjmujemy z garnka, odsączamy i studzimy.Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Szynkę kroimy w cienkie plasterki. A pomidory kroimy na 4 mniejsze części.
Ryż basmati gotujemy 10 minut w saszetce, w dużej ilości wody z dodatkiem soli.
Mieszamy składniki oraz doprawiamy solą, pieprzem i majonezem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz