sobota, 23 września 2017

Ciasto z cukinii i kokosu

Ciasto z cukinii i kokosu- to propozycja jesiennego magazynu Aromat, kto jeszcze nie widział 
to zapraszamy serdecznie klik! Znajdziecie w nim wspaniałości z wykorzystaniem kolorowych ziemniaków, orzechów, cukinii, dyni, fasoli oraz gruszki. Pysznie się zapowiada, prawda? 
A u mnie na blogu pojawił się nowy dział na ciasta warzywne, powoli będę go zapełniała ;)

Składniki:
320 g cukinii
100 ml mleka kokosowego
1/2 oleju kokosowego
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
kilka kropli esencji waniliowej


Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku.

Jajka z cukrem miksujemy na puszystą masę, ciągle miksując wlewamy rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy, mleczko kokosowe i esencję waniliową.

Mąkę, proszek i kakao przesiewamy do osobnej miski. Łączymy ze sobą mokre i suche składniki krótko miksując. na koniec dodajemy cukinię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. 

Formę tzw. keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 170 stopni C, koniecznie do suchego patyczka. Upieczone ciasto należy studzić na kratce a już na pewno należy wyjąc z formy.


 

4 komentarze:

  1. Mmm, wygląda bosko :) Ma taki piękny, głęboki kolor - aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Angelika Twoje ciasto wygląda bardzo smacznie ❤ będę obserwowała zakładkę z ciastami warzywnymi 😊

    OdpowiedzUsuń