29 grudnia
27 grudnia
Sałatka konserwowa z serem
Bardzo soczysta sałatka z selera konserwowego, idealna na niejeden imprezowy stół. Słodka od ananasa i słona od selera i sera. Myślę, że wypróbujecie na sylwestra a może Nowy Rok ;)
Przepis na sałatkę znalazłam na blogu Justyny, Tysia Gotuje podczas poszukiwań inspiracji na wspólne warsztatowe gotowanie ;) Znajdziecie tam wiele smacznych przepisów ;)
21 grudnia
Soczysty schab pieczony w rękawie do pieczenia
Przygotowania do świąt czas start, ryby, mięsa, sałatki, ciasta, lista jest bardzo długa ;)
Na pierwszy ogień idą mięsa. Będą wędzone, pieczone i duszone.
A ty co serwujesz w te święta dla swoich gości?
Pieczone mięsa to nieodzowny element świątecznych stołów. Tym razem padło na publikację przepisu na pieczony schab, soczysty, idealny na kanapki ale również do kaszy i sosu np.pieczeniowego. Schab to rodzaj mięsa niezwykle chudego a co za tym idzie o soczystość trzeba się bardzo postarać. Bardzo łatwo wysuszyć go na podeszwę, która stety niestety staje w gardle ;(
Niżej możecie zobaczyć i przeczytać dzięki czemu mój schab zachował soczystość.
Propozycję na inne pieczone mięsa znajdziecie tutaj:
18 grudnia
Paszteciki z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami przygotowane z naleśników to nie tylko danie świąteczne.
Można podać je na kolację, a nawet jako danie obiadowe - idealnie współgrają z barszczem czerwonym! Warto je przygotować gdy trwa sezon na grzyby. A już ma pewno sprawdzą się idealnie na święta. Krokiety można przygotować na bieżąco przed podaniem albo zamrozić ale przed panierowaniem, wtedy panierujemy po rozmrożeniu.
Do przygotowania tego dania użyłam grzybowego farszu Leśnie Skarby.
17 grudnia
Konfitura z cebuli
Świątecznymi przepisami pomęczę Was troszeczkę, ale myślę,że będzie to miłe dla oka i dla kubków smakowych. W kolejce czekają paszteciki z kapustą i grzybami, pierożki z barszczykiem, zupa cebulowa i wiele innych smakołyków ale dzisiaj przyszła pora na coś ekstra ;) konfitura z cebuli!
Słodko-kwaśna w smaku, idealnie nadaje się jako dodatek do mięs czy serów, a także świetnie pasuje na pizzę czy tartę.
14 grudnia
Karp smażony z sosem grzybowym
Do świąt pozostało ledwo 10 dni, w tym roku wyjątkowo wszytko robimy na ostatnią chwilę.
Dopiero zasiadamy do pieczenia pierniczków a przecież jeszcze nie upiekliśmy piernika staropolskiego, jeszcze przed nami bigos, pierogi, uszka i wiele innych smakołyków.
Choinka też na bazarze jeszcze stoi, czeka i czeka specjalnie na nas ;)
za to będzie to bardzo piękne 10 dni taki magiczny przedświąteczny czas w pigułce.
I tym magicznym akcentem zapraszam was po przepis na ekspresowo szybkiego karpia w tradycyjnej odsłonie;)
14 grudnia
Warsztaty kulinarne Sokołów Włoskie Boże Narodzenie
Juz mineło kilka tyg a ja ciągle wspominam nasze ostatnie warsztaty kulinarne z firmą Sokołów, pewnie dlatego że były jak zwykle przepyszne i niezwykle inspirujące. Tym razem gotowaliśmy z Dominikiem Maskolenko oraz Mateo Brunetti.
Jako gość specjalny Matteo opowiadał nam o włoskich potrawach świątecznych, o deserach które są nieodłącznym elementem Świąt we Włoszech tj. panettone czy torrone bianco.
Podczas gotowania podzieliliśmy się na dwie grupy, jedna pod okiem Mateo przygotowywała włoskie tortellini z mięsem i parmezanem oraz torrone bianco, druga natomiast pod skrzydłami Dominika zajęła się polędwicą wellington.
Po wspólnym gotowaniu wszyscy usiedliśmy przy stole by skosztować przygotowanych potraw.
Na przystawkę mieliśmy yorkshire pudding oraz tatar.
Kolejnym daniem były tortellini w bulionie.
Daniem głównym była polędwica wellington od Dominika Moskalenko!
A na deser torrone bianco.
Z Dominikiem gotowałam juz wielokrotnie dlatego też tym razem za przewodnika warsztatów wybrałam Mateo. Skusiły mnie najbardziej te tortellini i nie zawiodłam się. Ten farsz to jakiś hit!
Niżej zostawiam Wam przepisy na Tortellini in Brodo i Torrone bianco.
Tortellini In Brodo
Składniki na wywar:
Łopatka wołowa Sokołów 500 g
Mostek wołowy Sokołów 400 g
Marchewka 100 g
Seler naciowy 60 g
Cebula biała 100 g
Pomidory malinowe 150 g
Oliwa 40 g
Sól, pieprz do smaku
Kilka liści laurowych
Składniki na tortellini:
Mąka pszenna 500 – 400 g
Jajka – 4-5 sztuk
Składniki na farsz:
Polędwica wołowa Sokołów 100 g
Schab wieprzowy Sokołów 100 g
Szynka sarmacka Sokołów 100 g
Parmezan 200 g
Masło 20 g
1 duże jajko
Gałka muszkatołowa
sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie wywaru:
Do bardzo dużego garnka wkładamy wszystkie składniki grubo pokrojone i obrane, wlewamy wodę
i zagotowujemy. Jeżeli wytworzy się pianka, zdejmujemy ją chochlą. Gotujemy długo, na wolnym ogniu.
Przygotowanie tortellini:
Najpierw przygotowujemy ciasto do makaronu - mieszamy mąkę z jajkami i zagniatamy, aż będzie gładkie. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Do farszu kroimy wszystkie mięsa (oprócz wędlin) w kostkę, smażymy na patelni z masłem, aż wypuści wszystkie soki. Czekamy, aż ostygnie i blendujemy razem z wędlinami, parmezanem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozwałkowujemy makaron do ok. 0,6 mm czyli bardzo cienko. Kroimy ciasto w kwadraty 4x4 cm. Wykładamy na każdy kwadrat pół łyżeczki farszu i zamykamy najpierw na trójkąt, potem lekko rolujemy do połowy trójkąta i zawijamy dookoła palca, łączymy 2 końcówki. Gotujemy w wywarze
i podajemy bezpośrednio po ugotowaniu.
Torrone Bianco
Składniki:
Cukier biały 220 g
Miód z akacji (lub jak najjaśniejszy) 150 g
Białko z jednego jajka
Migdały bez skórki 200 g
Pistacje nie solone 70 g
Orzechy laskowe 80 g
Woda 70 g
Cytryna 1 szt.
2 duże opłatki cukiernicze
Przygotowanie:
Wszystkie bakalie wkładamy do piekarnika (100°C). W robocie kuchennym ubijamy białko z małą ilością cukru. W rondelku podgrzewamy resztę cukru z wodą i dwoma łyżkami miodu na średnim ogniu. W drugim rondelku podgrzewamy resztę miodu, również na średnim ogniu. Miód musi osiągnąć 124°C, a cukier 144°C. Gdy osiągną temperaturę, dolewamy małym strumieniem miód do białka, cały czas ubijając, a następnie cukier. Dodajemy też skórkę z jednej cytryny. Wyłączamy robota kuchennego i dodajemy wszystkie bakalie, a następnie mieszamy szpatułą. W brytfance wykładamy jedną warstwę opłatka, na to masę białą i przykrywamy drugą warstwą opłatka. Nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub trzymamy w temperaturze pokojowej przez całą noc.
13 grudnia
Wigilijne spotkanie Magazynu Aromat, Zima 2019
Boże Narodzenie to czas spotkań w rodzinnym gronie, ale także idealny moment aby spotkać się ze znajomymi czy zorganizować wigilijną kolację. Tak więc my redakcja magazynu Aromat jak co roku na początku grudnia tradycyjnie spotykamy się by świętować kolejny rok wspólnie wydanych numerów!
Przy okazji zapraszam na najnowszy zimowy numer Aromatu!
10 grudnia
Smażone pierożki z farszem z borowików
Śpieszę szybko do Was z przepisem na smażone pierożki z grzybowym farszem ;)
Zimowych zapasów macie pewnie sporo, a jeśli nie to marka Leśne Skarby na w swojej ofercie i borowiki, i podgrzybki tak więc dla każdego coś się znajdzie.
Podczas przygotowywania tych pierożków czuć najpiękniejszy zapach, unoszący się z kuchni, taki grzybowy, a nawet już taki świąteczny bym powiedziała.
09 grudnia
Blok czekoladowy z bakaliami
Blok czekoladowy to słodycz, która robiła furorę na stołach w czasach PRL-u ale nie oszukujmy się ten smakołyk do dziś dzień gości na naszych stołach na co dzień i od święta, a o czasach PRL-u zapomnieliśmy już dawno, albo ich nie doświadczyliśmy.
Ten deser jest bajecznie szybki w przygotowaniu i świetnie smakuje z różnymi dodatkami a nawet sam. U mnie dziś herbatniki i bakalie od Helio.
08 grudnia
05 grudnia
01 grudnia
22 listopada
19 listopada
Kasza gryczana z orzechami i tymiankiem
Kasza gryczana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawierają one dużo białka o wysokiej wartości odżywczej. Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest gotowana na sypko. Doskonała do zrazów i zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety, nadzienie do kurczaka, słodkie zapiekanki lub zemleć w młynku i używać zamiast mąki gryczanej do naleśników i wypieków.
13 listopada
Sałatka z kaszą jaglaną i serem feta
W okresie jesienno-zimowym w naszym domu rządzi owsianka i/lub jaglanka serwowana na ciepło i głównie na słodko. Kasza jaglana jest idealna dla małych dzieci ale oczywiście nie tylko. Gotowana na mleku z dodatkiem jabłka, cynamonu, pestek sezamu lub suszonych owoców jest doskonałą propozycją na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. A na słodko zazwyczaj każdemu smakuje.
Ostatnio pokusiłam się o wytrawną wersję w formie takiej powiedzmy sałatki, gdyż kasza jaglana doskonale wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, ponieważ zawiera spore ilości cennej krzemionki. W dodatku zawartość antyoksydantów wymiata z naszego organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne za procesy starzenia organizmu. A skoro mamy same zalety to nić tylko włączyć ja na stałe do naszego menu.
06 listopada
04 listopada
Rogale Marcińskie Edycja III
Dnia świętego Marcina nie mogłoby być bez rogali Marcińskich. I chociaż co roku korzystam z tego samego przepisu, to co roku są one inne ładniejsze, kształtniejsze i smaczniejsze.A głównym walorem ich smaku jest biały mak, który jest delikatny w smaku, wyróżnia się wysoką jakością, właściwościami oraz walorami smakowymi i wyjątkowym aromatem a w połączeniu z marcepanem to już kosmos ;)
28 października
Sałatka z zielonych pomidorów
Ta sałatka to świetny sposób na wykorzystanie niedojrzałych pomidorów. Ja sama uwielbiam taką sałatkę i pamiętam ją bardzo dobrze z dzieciństwa, kiedy mama i babcia od lata do wczesnej jesieni miały pół letniej kuchni zastawionej zbiorami, między innymi pomidorami zielonymi. Pierwsze zielone pomidory to takie którym krzaki połamały się od wiatru lub obfitości owoców, czasami jeszcze dzika zwierzyna im pomagała, a druga tura zielonych pomidorów to wczesna jesień, gdy już słońce nie takie i nie było szans na dojrzewanie.
Taką sałatkę możemy wykorzystać jako tzw."sałatkę"do obiadu, na kanapkę lub jako jeden z wielu składników sałatek imprezowych ;)
Zapraszam po przepis!
Taką sałatkę możemy wykorzystać jako tzw."sałatkę"do obiadu, na kanapkę lub jako jeden z wielu składników sałatek imprezowych ;)
Zapraszam po przepis!
21 października
16 października
Ziołowy sos pomidorowy do pizzy
Smaczny i naprawdę zdrowy sos pomidorowy z ziołami. Bardzo bogaty w witaminy A, B1, B2, B6, C, K oraz potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu.
Ten sos świetnie nadaje się do makaronu, lasagne+6, oraz jako baza do pizzy. Wspaniały przepis na zamknięcie pomidorów w słoiczku i cieszenie się nim gdy nie mamy w zasięgu zdrowego pomidora. Teraz mamy wspaniałą okazję zerwać je z własnego ogrodu.
09 października
07 października
03 października
Mus dyniowy z imbirem i pomarańczą
Aksamitny i kremowy mus dyniowy, nie zbędny w przygotowaniu pysznych deserów, naleśników oraz ciast ale można go po prostu wyjadać łyżeczką ze słoiczka.
Przepis ten jak i wiele innych znajdziecie w jesiennym numerze Aromat.
Składniki:
4 kg dyni
2 szklanki
cukru
1 szklanka
wody
Korzeń
imbiru ok. 3 cm
sok
wyciśnięty z 4 pomarańczy i skórka z 4 pomarańczy
Dynię
obieramy, usuwamy pestki. Dyniowy miąższ kroimy w drobną kostkę.
Wkładamy do
garnka z grubym dnem. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem 20 minut.
Następnie dodajemy cukier, skórkę i sok z pomarańczy.
Gotujemy
dżem już bez przykrycia przez około 1 godzinę, może dłużej w zależności od
rodzaju dyni. Ona musi się po prostu rozgotować ;). Gotujący się dżem mieszamy
co kilka minut żeby się nie przypalił. Jeśli konsystencja dżemu nam odpowiada
przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 25 minut.
Drugą wersją
dżemu jest zmiana jego konsystencji na mus, gotowy dżem miksujemy blenderem na
gładko. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 25 minut.
01 października
Sernik kawowy
Na dzień kawy spóźniłam się troszeczkę, nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby podzielić się z Wami fajnym przepisem i moim niedawnym odkryciem. Sernikiem kawowym!
A, że kawa towarzyszy nam każdego dnia, nawet ciężko bez niej rozpocząć poranek dodatkowy zastrzyk kofeiny przyda się każdemu.
A jeśli o kawie mowa zapraszam dodatkowo na stronę 51 w jesiennym numerze Magazynu Aromat, w którym Julianna z bloga Obiad Gotowy napisała świetny artykuł "Po dobrą kawę do Biłgoraja" tutaj zostawiam link (klik)
26 września
Omlet z dynią i fetą
Omlet to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z odrobiną mleka, które po doprawieniu wylewa się na nagrzaną patelnię z masłem i smaży do ścięcia się masy. Omlet to szybkie, smaczne i pożywne danie. Jego przygotowanie nie trwa dłużej niż 10 minut, a kombinacji smakowych jest co najmniej 100! Tym razem dynia z fetą, mówię Wam smakuje nieziemsko!
24 września
Makaron w sosie z podgrzybków, polędwiczka wieprzowa, puder z suszonych podgrzybków
Sezon grzybowy trwa więc kontynuujemy dania na bazie grzybów, świeże, suszone czy mrożone można przyrządzać na różne sposoby. W sosie grzybowym lub maślanym kruchym cieście
w pełni rozwiną swój aromat.
Do sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów.
Jeśli lubisz delikatny smak, wybierz grzyby świeże, jeśli bardziej intensywny, wybierz grzyby suszone. Taki sos to doskonały dodatek do wielu dań mięsnych i makaronowych.
17 września
Pikantny koncentrat pomidorowy
Witajcie!
Spieszę do Was z kilkoma ciekawymi przepisami póki jeszcze pomidory
dojrzewają na krzakach.
Czerwone mięsiste pomidory świetnie sprawdzą się do przygotowania wszelkiego rodzaju sosów, soków i przecierów. Wystarczy kilka minut zapiec w piekarniku,
zdjąć skórkę i zmiksować.
Jest tak prosty do zrobienia, że każdy kto go zrobił chociaż raz, szykuje go już co roku!
Świetny do pizzy, zupy pomidorowej i sosów. Sprawdzony i idealny sposób na zamknięcie pomidorów do słoików.
10 września
Krem z dyni z fetą, imbirem i sezamem
Jesień... niezależnie od tego czy ciepła, czy zimna i tak już nadchodzi taki czas kiedy nasz organizm domaga się przypraw, potrzebuje czegoś co nas rozgrzeje i ogrzeje.
Więc jeśli jest coś, za co kochamy jesień, to z pewnością są to jej piękne kolory i pyszne smaki warzyw korzennych! Gdy cały świat skąpany jest w odcieniach żółci, pomarańczy i czerwieni, i pomimo panujących chłodów na sercu robi się cieplej popijając rozgrzewający krem z dyni;)
08 września
Tarta kurkowa z pietruszką i serem bursztyn
Tarty słone, tarty słodkie, francuskie, półfrancuskie, bez pieczenia ... i wiele wiele innych znajdziecie na moim blogu. Dzisiaj do zacnego grona wpada tarta krucha ziołowa z bardzo wybornym wnętrzem. Połączenie ricotty, kurek i sera bursztyn smakuje rewelacyjnie.
I na ciepło, i na zimno. Świetnie smakuje serwowana z dipem czosnkowym lub chrzanowym.
Tarty są o tyle fajne, że chyba nigdy nam się nie znudzą, ponieważ farsz można dowolnie modyfikować. Wedle upodobań albo nawet zawartości lodówki.
Dzisiejszy przepis powstał w ramach współpracy z marką Leśne Skarny. Przepis jest dostępny na blogu Kulinarne Skarby jak i moim. Zapraszam serdecznie!
02 września
09 sierpnia
Placki z cukinii i ricotty
Cukinie i cukinie! One się mnożą na działce ;) Co z nimi robić?! Wszyscy mamy w pewnym momencie taką zagwozdkę. To pytanie często też pojawia się na grupach kulinarnych na Facebooku np. nie ma dnia żeby ktoś nie pytał o cukinię. A przecież jest tyle szybkich i prostych dań.
Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejny przepis na placuszki z cukinii i sera ricotty.
Bardzo szybkie i proste do wykonania danie a przy tym pyszne. Kilka składników dostępnych w szafce i mamy to!
07 sierpnia
Sałatka z kaszą pęczak i oliwkami
Pęczak jak i wiele innych kasz, jest niedoceniony w polskiej kuchni. Przede wszystkim jest bardzo zdrowy, doda ci mnóstwa energii. Z tej kaszy można przygotować np. pyszne sałatki. Oto przepis na jedną z nich.
Sałatka z kaszą pęczak zawiera dobre, zdrowe węglowodany w postaci kaszy i mnóstwo warzyw. Ta sycąca propozycja dobrze smakuje na kolację, jak i lunch. Jak dodamy do niej chude mięso w postaci kurczaka, powstanie nam z tego naprawdę dobry pełnowartościowy posiłek.
02 sierpnia
Zupa krem z czerwonej soczewicy na mleku kokosowym
Zupa krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym ma w sobie wszystko, co najważniejsze. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, szczególnie przydatna w te chłodne już sierpniowe wieczory, które przyszły do nas zbyt szybko. Pierwsze skrzypce grają tym razem rozgrzewające, aromatyczne przyprawy, które nie tylko nadaje zupie smaku, ale także złocistego koloru - kumin, kolendra i kurkuma. Uzupełnieniem smaku jest papryczka chilli, słodka papryka oraz czosnek.
31 lipca
Szakszuka
Do przygotowania tego dania zbierałam się kilka miesięcy i nie wiem dlaczego to aż tak długo trwało. Może dlatego że jajka i pomidory nie bardzo mi do siebie pasowały, a może coś po prostu stawało nam na przeciw na drodze ;)
Jednak jeśli kiedykolwiek się zastanawiałeś - zrobić czy nie? Zrób teraz!
To jest genialne! Połączenie pomidorów, jajek i przypraw orientalnych to mistrzostwo. Wersję klasyczną możesz wzbogacić boczkiem, kiełbasą, warzywami czy serem ale najważniejsze jest to, że prawdziwa szakszuka powinna mieć w sobie orientalne przyprawy nadającej jej cudowny smak. Dla mnie to idealna propozycja na śniadanie – sycąca, aromatyczna.
26 lipca
Sałatka meksykańska z makaronem
Wspaniała, szybka i prosta sałatka do grilla, na imprezę lub kolację.
Z ananasem, porem, kukurydzą, serem żółtym i czerwoną fasolą.
Z dodatkiem makaronu w kształcie ryżu. Makaron ten nazywamy Orzo i jest to rodzaj makaronu, który kształtem i wielkością przypomina ziarno ryżu lub jęczmienia. Stosowany jest do rzadkich zup oraz zup warzywnych, ale świetnie sprawdzi się w sałatkach.
20 lipca
Sałatka grillowa
Lato, lato, lato czeka...
razem z latem czeka rzeka... chciałoby się zaśpiewać, zabrać plecak i wyruszyć na piknik.
I generalnie można, tylko gdzie jest słońce?!
Kolejny weekend i kolejny niby ciepły dzień lecz pochmurny.
Na poprawę nastroju zostawiam Wam przepis na sałatkę dobrą na piknik, dobrą też na grilla, stąd nazwa grillowa.
Składniki są powszechnie dostępne całym rokiem, ale wiadomo te letnie najlepsze.
W tym tkwi cała kwintesencja lata.
Taką sałatkę możemy też zabrać ze sobą do pracy, czy na podróż.
Przepis jest prosty i uniwersalny.
16 lipca
Psiocha ziemniaczana
Psiochy inaczej zwana Prażuchy, to dziś nieco zapomniana potrawa kuchni lubelskiej. Powstaje z gotowanych ziemniaków ubitych na gładką masę wraz z zaparzoną mąką. Prażuchy podaje się okraszone zrumienionym boczkiem lub usmażoną na złoto cebulką. Psiochę można podawać również jako smażone kluseczki ziemniaczane. Po wystudzeniu formujmy kulki i panierujemy.
21 czerwca
Bociany lubelskie
Kuchnia lubelska to podobno sztuka kulinarna jednego ze wschodnich regionów Polski.
Wiele tradycyjnych potraw z Lubelszczyzny znalazło się na Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To taka duma nasza!
W najnowszym numerze Magazynu Aromat, który współtworzę znajdziecie mnóstwo przepisów regionalnych, wywodzących się z Lubelszczyzny.
Zajrzyjcie do Nas jeśli poszukujecie inspiracji czy jesteście ciekawi co jedli nasi dziadkowie
czy pradziadkowie a wywodzi się z naszego regionu.
A może nadal te potrawy goszczą w Waszym domu.
Dzisiaj prezentuję przepis na bociany lubelskie, czyli takie nasze pierogi gdyż przepis na ciasto jest taki sam, farsz natomiast powstał z surowych ziemniaków i cebulki podprażonej.
Danie proste, nieskomplikowane, sycące, do przygotowania z produktów dostępnych bez trudu. I taka właśnie była dawna/jest kuchnia lubelska.
18 czerwca
Krucha tarta z węgierkami
Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i tym sposobem jest i w środku, i z wierzchu wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło u nas błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cukru pudru. Podrzucam przepis już teraz żeby na sezon węgierkowy był dostępny.