12 lipca

Kluski lane z mąki kukurydzianej z truskawkami

Dzień doberek! 😏
Wróciłam i od razu zapraszam na lane kluseczki z truskawkami ;)
A teraz parę słów wyjaśnienia mojej nieobecności;) Czytelnicy mojego bloga, którzy obserwują mój fan page już wiedzą że całe 12 dni temu na świat przyszła moja córeczka Ola ;) W czwartek wyszliśmy ze szpitala i czas ucieka mi przez ręce, malutka co prawda na razie tylko je i śpi ale za to starszak potrzebuje więcej mojego czasu. A że lubi ze mną przebywać w kuchni, gotować a do tego lubi truskawki to zrobiliśmy wspólnymi siłami słodki obiadek ;)

Składniki na ciasto: 
2 jajka
2 czubate łyżki śmietany 18 %
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka mąki kukurydzianej
szczypta soli

pozostałe:
2 litry wody
sól
truskawki lub inne owoce
cukier



Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, w której będziemy gotować kluski lane.
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą w miseczce, dokładnie mieszając. 
Łyżką wykładamy kluski na gotującą się wodę i gotujemy około 3 minut.
Ugotowane kluski podajemy na świeżo z musem truskawkowym i owocami, jeśli jednak kluseczki będziemy chcieli zjeść później warto je po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie i odcedzić.


10 komentarzy:

  1. I teraz kluchy będą za mną chodzić ;) Boskie!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ukochane truskawki. Z makaronem i twarogiem to czasem robiłem, ale z kluskami, nigdy. I to bezglutenowe. Będę musiał wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki fajny pomysł na lekki obiad, zrobię z borówkami albo jagodami, tez chyba będzie dobre.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratulujemy córeczki <3 Niech się zdrowo chowa :)
    Kluseczki z owocami chętnie byśmy zjadły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie przepisy, moi panowie będą się zajadać. Jak nie będę miała truskawek to z borówkami zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  6. jak ja kocham takie proste dania! są genialne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super te kluseczki! Muszę jakoś dostosować do moich bezmlecznych alergików, ale myślę że dam radę i będą zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł! Nigdy nie słyszałam/nie robiłam/ nie jadłam klusek z mąki kukurydzianej i jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja jakoś do klusek lanych nie mogę się przekonać :( Rodzicielka wmuszała je we mnie w dzieciństwie, stąd może mi awersja została...

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo uwielbiam takie kluseczki :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger