22 listopada
19 listopada
Kasza gryczana z orzechami i tymiankiem
Kasza gryczana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawierają one dużo białka o wysokiej wartości odżywczej. Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest gotowana na sypko. Doskonała do zrazów i zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety, nadzienie do kurczaka, słodkie zapiekanki lub zemleć w młynku i używać zamiast mąki gryczanej do naleśników i wypieków.
13 listopada
Sałatka z kaszą jaglaną i serem feta
W okresie jesienno-zimowym w naszym domu rządzi owsianka i/lub jaglanka serwowana na ciepło i głównie na słodko. Kasza jaglana jest idealna dla małych dzieci ale oczywiście nie tylko. Gotowana na mleku z dodatkiem jabłka, cynamonu, pestek sezamu lub suszonych owoców jest doskonałą propozycją na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. A na słodko zazwyczaj każdemu smakuje.
Ostatnio pokusiłam się o wytrawną wersję w formie takiej powiedzmy sałatki, gdyż kasza jaglana doskonale wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, ponieważ zawiera spore ilości cennej krzemionki. W dodatku zawartość antyoksydantów wymiata z naszego organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne za procesy starzenia organizmu. A skoro mamy same zalety to nić tylko włączyć ja na stałe do naszego menu.
06 listopada
04 listopada
Rogale Marcińskie Edycja III
Dnia świętego Marcina nie mogłoby być bez rogali Marcińskich. I chociaż co roku korzystam z tego samego przepisu, to co roku są one inne ładniejsze, kształtniejsze i smaczniejsze.A głównym walorem ich smaku jest biały mak, który jest delikatny w smaku, wyróżnia się wysoką jakością, właściwościami oraz walorami smakowymi i wyjątkowym aromatem a w połączeniu z marcepanem to już kosmos ;)