Nie masz za dużo czasu na obiad, proszę bardzo... Pyszne polędwiczki przygotujesz w 30 minut. To chyba nie dużo jak na tak efektowny i smaczny obiad. Wypróbuj koniecznie, bo jest tego wart ;-) Dlaczego? Oprócz obłędnego smaku warto też wspomnieć o korzyściach zdrowotnych takiego posiłku. Indyk jest chudym i nietuczącym mięsem, a także dobrym źródłem mikroskładników, np. selenu, niacyny i cynku, czy też witamin B12 i B6. Poza mikroskładnikami to mięso jest także wspaniałym źródłem wysokiej jakości białka i kolagenu ważnego dla zdrowia naszych stawów. To składnik szczególnie cenny dla osób starszych, cierpiących na bóle i schorzenia stawów oraz sportowców. Także wcinajmy na zdrowie!
18 sierpnia
17 sierpnia
Brownie z cukinii z owocami
Składniki na blachę 35 x 35 lub 25 x 35:
115 g masła
200 g cukru
pół szklanki oleju
szczypta soli
2 duże jajka
mały kubeczek jogurtu waniliowego
300 g mąki orkiszowej
60 g kakao
2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach około 400 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
świeże owoce
Przygotowanie:
Wszystkie składniki jak do większości ciast powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, przesiewamy i łączymy razem z solą, kakao, proszkiem do pieczenia.
Masło i cukier ucieramy mikserem do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
Dodajemy jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając do całkowitego połączenia się składników.
Dodajemy olej, ciągle ucierając. Następnie suche składniki, w trzech turach, na przemian z jogurtem ciagle miksując.
Na koniec dodajemy startą cukinię, delikatnie mieszamy.
Przekładamy ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia,
wyrównujemy i układamy ulubione owoce.
Pieczemy w temperaturze 170 º C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
08 sierpnia
04 sierpnia
Klasyczne babeczki z czekoladą i cynamonem
02 sierpnia
Bułeczki drożdżowe z czarną porzeczką
Przed Wami kolejna odsłona naszej Aromat-owej piekarni. Drożdżowe bułeczki w moim wydaniu z czarną porzeczką ale możliwości jest wiele. Aromatyczne i pulchne, a przy tym wyśmienite. Na każdą okazję, śniadanie, II śniadanie czy podwieczorek. Nasze powstały z myślą o pierwszym letnim pikniku w promieniach słońca i młodej zielonej trawce.