Maślany, delikatny i zawsze się udaje. Nie dość że pyszny to jeszcze przygotujemy go
w kilka minut. Nic tylko piec.
Sernik możemy upiec na spodzie z herbatników, kruchym lub
bez spodu. Mój został przygotowany na spodzie z kruszonych herbatników z dodatkiem
masła i brzoskwiniami w pięknym słoneczny kolorze, aromatycznym smaku.
Jeśli chodzi o brzoskwinie są szczególnie bogate w witaminy, głównie witaminę C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy i poprawić stan skóry.
Składniki:
1 kg sera z wiaderka
4 jajka
200 gram masła
¾ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
½ flakonika olejku waniliowego
spód:
200 gram ciastek maślanych od Cukry Nyskie Petit Beurre
100 gram masła
dodatkowo:
puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
W misce mieszamy ser z wiaderka, jajka, roztopione i
wystudzone masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i olejek. Całość mieszamy mikserem
do połączenia składników.
Ciasteczka kruszymy i łączymy z masłem, następnie wylepiamy
spód tortownicy.
Na spód wylewamy masę serową, wygładzamy powierzchnię, układamy odsączone brzoskwinie, pokrojone w mniejsze kawałki.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, pieczemy sernik 20 minut, ustawiając piekarnik góra-dół.
Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 30 minut. Następie obniżamy do 120 stopni, pieczemy 30 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 15-20 minut, następnie lekko uchylamy drzwi i pozostawiamy do wystudzenia całkowitego.
Jesteśmy bardzo sernikowe i takie orzeźwiające ciasta z owocami mogłybyśmy jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńSernik i brzoskwinie to praktycznie klasyka wypieków. Uwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam sernika na bazie twarogu z wiaderka. Serniki uwielbiam, więc na pewno by mi smakował, wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten zestaw w serniku.
OdpowiedzUsuńPyszny deser!
bardzo apetycznie wygląda, poproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńSernik zawsze, wszedzie I w kazdej ilosci! :-) a Twoj prezentuje sie pysznie :-)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje :) uwielbiam serniki :*
OdpowiedzUsuńTo się musi udać! Sernik rano, w południe i wieczorem. :)
OdpowiedzUsuńIj jak dobrze że dzisiaj Ciebie odwiedziłam. Jestem fanką serników.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetycznie wygląda, ale to żadna nowość u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy sernik jaki mi wyszedł polecam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
Usuń