30 grudnia

13 Przekąsek na Sylwestra

13 Przekąsek na Sylwestra
Święta i po Świętach. A przed Nami Sylwester.
Dlatego przygotowałam dla Was zestawienie 13 propozycji na szybkie i sprawdzone przekąski. 
Przekąski na sylwestra przydadzą się osobom, które organizują imprezę w domu i smacznie chcą powitać Nowy Rok.
A oto pomysły na szybkie przekąski na imprezę sylwestrową, które zadowolą Twoich gości!


1) Bruschetta: https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2016/07/bruschetta.html

2) Zupa meksykańska: https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2016/02/zupa-meksykanska.html

3) Tarta ze szparagami i oscypkiem: https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/05/tarta-ze-szparagami-oscypkiem-i-zurawina.html

4) Solone ciasteczka: https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2016/10/sone-ciasteczka-la-krakersy.html

5) Scripsy drobiowe: https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2015/04/scripsy-drobiowe.html

6) Faszerowana cukinia: https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/06/faszerowana-cukinia-pieczarkami-z.html

7) Nuggetsy z kurczaka: https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/06/nuggetsy-z-kurczaka-pieczone-w-patkach.html

8) Pasta z suszonych pomidorów: https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2016/02/srodziemnomorska-pasta-z-suszonych.html

9) Bajaderki: https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/11/pomaranczowe-bajaderki-z-czekolada.html

10) Nóżki z kaczki: https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2016/11/nozki-z-kaczki.html

11) Zawijaski z żurawina i camembertem: https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2016/03/zawijaski-z-camembertem-i-zurawina.html

12) Ptasie mleczko: https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2016/10/ptasie-mleczko.html

13) Śledź smażony: https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/12/sledzie-pod-rozowa-pierzynka-czyli.html

29 grudnia

Kruche ciasteczka a'la pieguski w 3 wersjach

Kruche ciasteczka a'la pieguski w 3 wersjach
Z podanego przepisu możemy przygotować jeden rodzaj ciastek i wtedy użyć 
3 łyżki kakao lub 3 łyżki przyprawy do piernika. A na pieguski, czekoladę drobno pokrojoną 100 g i/lub garść rodzynek drobnych, garść orzechów rozdrobnionych.
A ponieważ ja zrobiłam 3 rodzaje ciastek dlatego każdą przyprawę podzieliłam na 3 i użyłam po 1 łyżce a nie 3. Każdego rodzaju wyszło 12 ciastek, łącznie 36 sztuk.
Przepis pochodzi z bloga Dominiki Kasiak.

27 grudnia

Katarzynki z dojrzewającego ciasta na piernik

Katarzynki z dojrzewającego ciasta na piernik
Dzień dobry poświątecznie.
Nie udało mi się opublikować przepisu przed świętami dlatego podrzucam go juz teraz, może przyda Wam się na przyszły rok, a może wcześniej. Naprawdę wart uwagi ;)
Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść około 5 tygodni przed świętami. Blaty czy ciasteczka pieczemy 5-7 dni przed świętami a przedkładamy 2-3 dni przed, aby ciasto zdążyło nasiąknąć odpowiednio dżemem, kremem czy marmoladą.


25 grudnia

Kochani z całego serca życzę Wam zdrowych, pogodnych i radosnych 
Świąt Bożego Narodzenia :-)
 spędzenia ich w gronie najbliższych podczas przyjemnych rozmów, pysznych posiłków i  chwil pełnych miłości.
Wesołych Świąt!


16 grudnia

Śledzie pod różową pierzynką, czyli konfitura żurawinowa i śmietana w roli głównej

Śledzie pod różową pierzynką, czyli konfitura żurawinowa i śmietana w roli głównej
Za 8 dni Święta Bożego Narodzenia, ale ten czas szybko zleciał...Jak pewnie zauważyliście 
od początku grudnia pojawiają się u mnie systematycznie świąteczne propozycje, teraz przyszedł czas na śledzie. W przygotowaniu tego przepisu wspomogła mnie firma SEKO
dzięki której w moje ręce trafiła wspaniała paka śledzi na Święta. Tym razem akcja nosi nazwę JEDNA Z DWUNASTU a więc jedna z 12 propozycji na stole wigilijnym pojawią się śledzie pod różową pierzynką.

15 grudnia

Szybkie pierniczki edycja 3 + lukier królewski

 Szybkie pierniczki edycja 3 + lukier królewski
Magiczne Święta Bożego Narodzenia tuż tuż...wielki świąteczny czas zbliża się dużymi krokami. Zapewne wiele z Was albo już piecze, albo za niedługo zacznie piec pierniczki, 
pierniki i inne ciasteczka. Te pierniczki goszczą u mnie już kolejny rok z rzędu, 
są mega szybkie i mega pyszne.

14 grudnia

Marchewkowe babeczki

Marchewkowe babeczki
Między tymi wszystkimi piernikami, śledziami i innymi świątecznymi propozycjami przemykają się proste marchewkowo jabłkowe babeczki. Bardzo proste i bardzo smaczne.
Aromatyczne i wilgotne w środku.


13 grudnia

Dyniowy piernik korzenny

Dyniowy piernik korzenny
Zima zbliża się wielkimi krokami, dni są coraz krótsze, za oknem ponuro, a wieczory coraz zimniejsze. A wtedy podświadomie sięgamy po rozgrzewające, sycące, korzenne przyprawy, które kuszą intensywnym zapachem, ale mają też wiele innych właściwości, są bardzo cenione w świecie kulinarnym.
Często goszczą też nuty imbiru, pomarańczy, pigwy czy chociażby herbatka z wkładką w postaci nalewki lub konfitury. 
Kilka podstawowych składników tj.anyż, cynamon, goździki, ziele angielskie i gałka muszkatołowa to prawdziwa symfonia smaków i aromatów.


12 grudnia

Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym

Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym
Święta Bożego Narodzenia to taki czas, w którym poszukujemy różnych rzeczy i inspiracji. Szukamy prezentów dla najbliższych, przepisów na potrawy wigilijne, ale szukamy też propozycji obiadowych na kolejne dni świąt. U nas w tym roku pojawi się pierś z kurczaka, banalnie? O nie, nie! 
Pierś zostanie podana w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj, na słodko z pomarańczami i żurawiną. 
Jesteście ciekawi tego zestawienia? Zapraszam serdecznie! 


11 grudnia

Płatki jaglane z korzenną nutą

Płatki jaglane z korzenną nutą
Zima to taki czas, że nawet śniadania kojarzą nam się z korzennymi, rozgrzewającymi smakami i sama herbata nie wystarczy żeby Nas rozgrzać.
Jeśli więc jesteście smakoszami przyprawy korzennej, płatków jaglanych i orzechów zapraszam na bloga po śniadaniową inspirację.
Przepis dodaję do akcji "Pomysł na śniadanie"

08 grudnia

Wiśniowa fantazja bez pieczenia

Wiśniowa fantazja bez pieczenia
Pyszne ciacho na zimno, powiedziałabym nawet że dość szybkie, a na pewno mało pracochłonne. Soczyste wiśnie w syropie, zalane galaretką z dodatkiem bitej śmietany 
i czekolady. To musi być WOW!

05 grudnia

Szybki piernik

Szybki piernik
Boże Narodzenie to czas pierników, przeróżnych pierników. Jedni robią klasyczne dojrzewające kilka tygodni w lodówce inni ucierane a jeszcze inni szybkie na oleju, czyli takie jak ta moja dzisiejsza propozycja. To jeszcze piernik dla zapominalskich lub zapracowanych, przygotowanie 10 minut plus pieczenie i studzenie ;) 
Lubicie takie przepisy na szybkie w przygotowaniu cista? 
A może macie jakieś swoje ulubione, których jeszcze nie znam, 
podzielcie się ze mną przepisem ;)


04 grudnia

Konfitura żurawinowa do mięs i serów

Konfitura żurawinowa do mięs i serów
Dotychczas taką żurawinową konfiturę jadłam zakupioną w sklepie lub przywiezioną z gór. 
Prawda jest taka, że do niedawna nie znałam jej smaku w ogóle, nie wiem jak to się mogło stać;)  Z góry uważałam, że jej nie lubię, chociaż nie próbowałam, ale teraz nie wyobrażam sobie bez niej serów czy mięs np. kaczki lub schabu. 

W tym roku popełniłam swój debiut i tak o to mam swoich kilka słoiczków na zimę, żałuję tylko że zrobiłam tak mało ;( 

26 listopada

Domowy dżem z ananasa z cukrem żelującym Diamant

Domowy dżem z ananasa z cukrem żelującym Diamant
Czy jest ktoś kto nie lubi dżemów? Ja uwielbiam, a dżem ananasowy szczególnie. Zwłaszcza ze świeżą bułeczką posmarowaną masłem. Wyszedł wspaniały. Idealnie słodki, intensywnie owocowy.

25 listopada

Pomarańczowe bajaderki z czekoladą Chocolate Story

Pomarańczowe bajaderki z czekoladą Chocolate Story
Takie bajaderki pamiętam z młodzieńczych lat. U cioci na imieninach zawsze były na stole, 
ale można je było jeść tylko ukradkiem, ponieważ ciocia nie żałowała do nich rumu ;) 
Pamiętam, że były pyszne! Ale ja mając własne dzieci, wiem już z doświadczenia, że zakazane kuleczki smakują najbardziej dlatego dla podkręcenia smaku użyłam prawdziwej czekolady 
od Manufaktura Czekolady Chocolate Story i olejku pomarańczowego.
To połączenie wyszło naprawdę niesamowite, a wszystko za sprawą prawdziwej czekolady, pamiętajcie kakao to nie to samo!
Szczególnie, że czekolada od Manufaktura Czekolady Chocolate Story jak sama nazwa mówi jest wyrabiana ręcznie w tradycyjny sposób, tak jak przed wiekami. Ciemny, intensywny, smak wydobyty jest z głębi ziarna kakaowca.
W manufakturze wyrabiane są małe ilości czekolady, dzięki czemu każdej tabliczce można poświęcić wiele uwagi i troski.
Jak się dowiedziałam są jedyną manufakturą w Polsce, która z ziaren kakaowca w magiczny sposób tworzy prawdziwą czekoladę. Sami o sobie mówią, że odbicie tej pasji można dostrzec 
w każdym kawałku.

22 listopada

Cukierki a'la krówki na bazie masła orzechowego

Cukierki a'la krówki na bazie masła orzechowego
Jak dotąd najprostsze, najszybsze i najbardziej trafione słodycze. Bardzo lubię masło orzechowe, które jest jednym z 3 składników. Zrobienie cukierków zajmie ci naprawdę niewiele czasu, polecam!



22 listopada

Bananowe placuszki z syropem trzcinowym

Bananowe placuszki z syropem trzcinowym
Idealny pomysł na słodkie, szybkie śniadanie. Najlepsza alternatywa dla małych niejadków jakie pewnie macie w domu. Tak, tak jak też mam od jakiegoś czasu. Mój niejadek jadłby aby naleśniki, na śniadanie, obiad i kolację. A miedzy nalesnikami sałatkę owocową;)


20 listopada

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana
Okres świąteczny zbliża się wielkimi krokami, aby patrzeć jak wszyscy będziemy przygotowywać ciasto na piernik dojrzewający, bo przecież do tego czasu zostało aby parę dni. A ja powoli szykuję listę świątecznych ciast, jednym z nich będzie własnie sypana szarlotka która się z Wami dzielę.
Najprostsza i najszybsza w przygotowaniu, a czas pieczenia taki jak przy każdej innej więc wszystko przemawia za tym żeby stała się numerem jeden i u Was ;)

15 listopada

Słoneczna zupa dyniowo-kokosowa

Słoneczna zupa dyniowo-kokosowa
Jesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować zupę dyniową. Polecam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro - sycąca, pożywna oraz rozgrzewająca. Serwujemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym.
Do przygotowania kremu z dynii idealnie sprawdził się garnek emaliowany od firmy Tarka i Miarka.

14 listopada

Domowy makaron uniwersalny

Domowy makaron uniwersalny
Światowy Dzień Makaronu był 25 października wtedy też powstał mój makaron ;) 
ale jak to u makaronoholików został pożarty od razu.
Do prawdziwego domowego makaronu nie dodajemy wody, powstaje on z mąki i jajek. 
Taki makaron może być od razu ugotowany, może być też wysuszony i przechowywany np.w papierowej torebce. 

11 listopada

Cukiniowe ciasto z gruszką

Cukiniowe ciasto z gruszką
Dzisiejsze święto to taka trochę druga niedziela, a jak niedziela to ciacho obowiązkowo. 
Zapraszam więc na ciasto z gruszkami i nie takimi w cale byle jakimi, bo gruszkami w całości, nawet z korzonkiem, który sie tak pięknie prezentuje na zdjęciach ;)
Do tego pyszna owocowa herbatka i duet idealny na hulający wiatr za oknem. 
Chociaż dzisiaj jakiś preogres jest w tej pogodzie, widać promieie słońca ;)
A jaka pogoda jest u Was?

05 listopada

Orzechowe ciasteczka z mąki ryżowej i płatków jęczmiennych

Orzechowe ciasteczka z mąki ryżowej i płatków jęczmiennych
Mega kruche ciasteczka orzechowe z rodzynkami, mówię Wam można się zakochać ;) Są na tyle uniwersalne, że można dodać do nich kawałki czekolady lub innych dodatków lub polać je poprostu czekoladą ;) Ale uwaga...uzależniają!
Przepis dołączam do akcji "Ciasto na niedzielę"

03 listopada

Smażone śledzie w salsie meksykańskiej "WYHACZ RYBKĘ"

Smażone śledzie w salsie meksykańskiej "WYHACZ RYBKĘ"
"Jesień rozpoczęła się już na dobre, czekają nas zimne dni, długie wieczory i spadek samopoczucia. Jak sobie z tym poradzić? Jedząc śledzie, bo wytwarzają specjalny hormon – serotoninę, znany również jako hormon szczęścia!" Wiedzieliście o tym?
Zapraszam zatem na przekąskę w postacji śledzi smazonych otoczonych salsą meksykańską.

Ps.A wy jakie macie kulinarne sposoby na spadek formy?


31 października

Tarta grzybowa

Tarta grzybowa
Śpieszę szybko do Was z przepisem na tartę grzybową póki jeszcze chociaż pojedyncze grzyby w lasach znajdziemy, a jeśli nie, możemy zrobić z tych na dostępnych na straganach lub z zimowych zapasów:)
Podczas pieczenia tej tarty najpiękniejszy jest zapach, unoszący się z nad piekarnika, taki grzybowy, a nawet już taki świąteczny bym powiedziała.


28 października

Oszukany sernik z greckich jogurtów

Oszukany sernik z greckich jogurtów
Nie zawiera sera, nie zawiera tłuszczu i na dodatek nie zawiera proszku do pieczenia. Jak to możliwe? Już od powiadam...Możliwe! Można się objadać do woli, bo nawet nie jest zbyt słodki. 
Taka to moja propozycja w akcji "Ciasto na niedzielę", a tematem przewodnim był jogurt ;)

27 października

Ciabatta

Ciabatta
Ciabatta – włoski biały chleb, zrobiony z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć". Od drugiej połowy lat 90. jest szeroko znany w Europie i Stanach Zjednoczonych, najczęściej używana do kanapek.

25 października

Kruche rogaliki z marmoladą 5 - składnikowe

Kruche rogaliki z marmoladą 5 - składnikowe
Młodszy syn często chodzi za mną i marudzi, że zjadłby coś słodkiego, a że wszelakie gofry, naleśniki i placuszki już nam się znudziły, szukam ciągle nowych pomysłów na szybkie przysmaki.
Niżej w przepisie napisałam aby ciasto schłodzić godzinę w lodówce, 
a prawda jest taka że bez chłodzenia też wyjdą;) najwyżej będą mniej kruche ;) 
i jeśli nie mam czasu bo mają to być szybkie rogaliki, zagniatam, piekę i jemy!

22 października

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą
Akcja "Ciasto na niedzielę" powraca, więc i ja powracam do wspólnego weekendowego biesiadowania <3 Na pierwszy ogień poszło masło orzechowe i nasze indywidualne wariacje z jego wykorzystaniem. Moja wariacja była dość prosta, a że dawno też nie robiłam żadnych ciasteczek i moje dziecię się już upominało połączyłam przyjemne z pożytecznym.
Inspiracja i przepis zaczerpnięty z bloga Mała Cukierenka.


22 października

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe z owocami
Sezon na "polską" borówkę amerykańską już się skończył niestety, teraz w sklepie dostaniemy tylko importowaną. Ale za to malin jeszcze pełno na krzakach, przynajmniej u mnie. 
W związku z tym przy niedzieli do południowej lub popołudniowej kawki upieczmy sobie klasyczne ciacho jogurtowe z waszymi ulubionymi owocami.

21 października

Sernik dyniowy na kruchym ciasteczkowym spodzie

Sernik dyniowy na kruchym ciasteczkowym spodzie
Sernik dyniowy to wspaniały deser, który posmakuje każdemu, jestem tego pewna ;) skoro Panu Ł. posmakował ;)Delikatny w smaku, kremowy i pięknie pomarańczowy. Na kolor duży wpływ ma rodzaj użytej dyni, nie pisałam w przepisie żeby nie ograniczać was do 1 odmiany, ponieważ każda się nada. Ja użyłam hokkaido, ponieważ jest pyszna, słodka i z takim orzechowym posmaczkiem, dodatkowo bardzo lubię z tą dynią pracować ponieważ nie trzeba jej obierać ;)


19 października

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii jest prosty i szybki do przyrządzenia. A my lubimy takie danie, szczególnie że można go zrobić więcej na kilka dni. Robiłam taki pasztet już na wiele sposobów, a tym razem postanowiłam przetestować przepis na pasztet z cukinii ze strony Agnieszki Maciąg. Pychotka!

17 października

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese
Dzień dobry!
Dziś z samego rana proponuję najpyszniejszy pod słońcem obiad ;) To co lubimy najbardziej, czyli makaron ale tym razem lasagne bolognese. Czas przygotowania takiego obiadu wymaga od nas znacznie więcej pracy i energii ale myślę, że naprawdę warto. Musimy wiedzieć, że lasagne bolognese to pyszne, tradycyjne, włoskie danie. I tak naprawdę składa się z warstw makaronu, który przekładany jest dodatkowo sosem beszamelowym. W mojej wersji jest tylko sos boloński. Taka moja polska wersja ;)
A jaki jest wasz ulubiony makaron? Może podrzucicie w komentarzu jakieś ciekawe propozycje ;)


13 października

Kakaowe gofry wg Ani Starmach

Kakaowe gofry wg Ani Starmach
Witajcie wieczorową porą!
Tydzień zleciał nie wiadomo kiedy, przyszła jesień a wraz z nią niestety przeziębienie starszaka ;( 
A że przy przeziębieniu apetytu brak, mama musiała się nieźle nagimnastykować żeby zadowolić 3 latka. Raz naleśniki, raz jajecznica innym razem gofry. 
Na gofry mam swój idealny przepis ale ciągle szukam czegoś innego, czegoś nowego i tym sposobem trafiłam na bloga Ani Starmach i jej przepis na gofry, szybkie i pyszne gofry!


13 października

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
Kiedyś, przypadkiem natrafiłam na Facebooku na filmik "Jak wykonać ciasto marchewkowe" i tym własnie sposobem powstało moje przepyszne i przeurocze ciastko. Idealne na stół świąteczny, ale tez do codziennej kawki. A pomyśleć że to "zwykły" słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Musicie sami spróbować. A w mojej głowie kłębią się myśli, żeby tym samym sposobem zrobić ciasto buraczane ;-)

09 października

Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Sos grzybowy ze świeżych grzybów
Do zrobienia sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów. Jeśli lubisz delikatny smak, wybierz grzyby świeże, jeśli bardziej intensywny, wybierz grzyby suszone. Taki sos to doskonały dodatek do wielu dań mięsnych i makaronowych.


08 października

Domowe wafle z masą z galaretki i masła

Domowe wafle z masą z galaretki i masła
Wafle to są moje przysmaki z dzieciństwa, często się nimi zajadaliśmy, raz z dżemem innym razem z kremem, ten drugi to akurat rżnie wspominam. Mama moja była fanką kremów maślanych, których ja wręcz nie cierpiałam, do tej pory zresztą tak mam. Ale krem na bazie śmietanki do kawy i kakao wspominam wspaniale. 
Dziś jednak moje niedawne odkrycie - masa do wafli na bazie masła i galaretki...PYCHA!
Musiałam pojechać do babci Pana Ł. żeby poznać taką masę, aż nie wierzę, że wcześniej nie wiedziałam o jej istnieniu.

07 października

Cytrynowe ciasto z cukinii i młodego jęczmienia

Cytrynowe ciasto z cukinii i młodego jęczmienia
Przy sobocie zapraszam po przepis na zielone ciasto, będę monotematyczna ale tak kocham cukinię że dodaję ją wszędzie ;) tym razem zamiast kakao mamy zielony jęczmień i sok oraz skórkę cytrynową 💚💛💜
Ps.A już jutro rano pokaże Wam torcik jaki przygotuję do mojej małej królewny z okazji Chrztu Świętego. Jutro jej ważny dzień ;) mój zresztą też!
Stresuje mnie ten tort jak żaden inny, tak więc trzymajcie kciuki ;)

05 października

Zapiekamy makaron z grzybami, serem, kulkami mielonymi oraz sosem pomidorowym

Zapiekamy makaron z grzybami, serem, kulkami mielonymi oraz sosem pomidorowym
 To danie to klasyczny makaron z grzybami, sosem pomidorowym i mięsnymi kulkami 
wołowo - wieprzowymi. On jest podany po prostu w innej postacji a dodatkowo zapieczony został z serem.
#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

03 października

Makaron długie wstążki w sosie grzybowym

Makaron długie wstążki w sosie grzybowym
Sezon grzybowy trwa więc kontynuujemy dania na bazie grzybów, tym razem zapraszam na grzyby w sosie śmietanowym z makaronem długie wstążki od Lubelli.
A u Was jakie wykorzystanie grzybów można spotkać? Ja najwięcej grzybów ususzyłam inne zamroziłam a jeszcze inne wykorzystałam na bieżąco do zup i sosów.

30 września

Tarta rustykalna z jabłkami

Tarta rustykalna z jabłkami
Była tarta ze śliwkami, mamy tartę z jabłkami. To ciasto jest tak uniwersalne,że nie tylko to tego rodzaju tarty się nada. Możemy go wykorzystać na wiele sposobów, a właściwie pomijając cukier może być też ciastem wytrawnym do tarty np.z kozim serem czy grzybami.

28 września

Dietetyczne ciasto z cukinii

Dietetyczne ciasto z cukinii
Ciasta z cukinii chyba nigdy mi się nie znudzą, niby przepis podobne a każde ciasto jest inne...
Chociaż muszę przyznać, że to jest najlepsze z najlepszych, delikatne, mokre, mega czekoladowe i jeszcze z chrupiącymi kawałkami gorzkiej czekolady - wow!

27 września

Rustykalna tarta z węgierkami

Rustykalna tarta z węgierkami
Śliwek ciąg dalszy, a to jeszcze nie koniec ;) Prawda, że lubicie prawdziwe węgierki i wszystko co zostało z nich przygotowane? Ja wprost uwielbiam.
Bo przecież śliwki w kuchni są niezastąpione. Oprócz popularnych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin. 
W zimnie goszczą na naszych stołach w postaci suszu podczas wigilijnej kolacji.
A wiele odmian, takich jak węgierka zwykła czy renkloda zielona, należą do owoców, z których można przygotowywać pyszne powidła. Takie powidła w sam raz do naleśników...mniam ;)
Tak się rozpisałam, a dzisiejszy post nie dotyczy przecież powideł tylko tarty, przepysznej tarty ze śliwkami.

26 września

Grzybowa

Grzybowa
Przyszła jesień a wraz z nią grzybowy urodzaj. Są one wszędzie, gdzie nie spojrzymy tam rosną grzyby. W naszych lasach głownie spotykamy podgrzybki oraz prawdziwki, ale przeglądając chociażby Facebooka widać jaki ogrom różnego rodzaju grzybów spotykacie Wy w swoich lasach. Od kurek, maślaków po kozaki, siniaki, borowiki, kanie i wiele, wiele innych.
A skoro o grzybach mowa zapraszam na grzybowa ze świeżymi podgrzybkami.

25 września

Muffinki fasolowe

Muffinki fasolowe
Dawno nie dodawałam nic do działu "Pomysł na śniadanie" gdyż taka mała istotka, która rośnie sobie w domu, pozwala mi na zjedzenie tylko szybkiego śniadania, Dodając ten przepis pomyślałam, że przecież może idealnie wkomponować się  w ten dział. A wiecie dlaczego? Dlatego że są to bardzo zdrowe i bardzo fit muffinki bez dodatku mąki, a jeśli zamienicie biały cukier to już w ogóle bomba! A więc smacznego!

23 września

Ciasto z cukinii i kokosu

Ciasto z cukinii i kokosu
Ciasto z cukinii i kokosu- to propozycja jesiennego magazynu Aromat, kto jeszcze nie widział 
to zapraszamy serdecznie klik! Znajdziecie w nim wspaniałości z wykorzystaniem kolorowych ziemniaków, orzechów, cukinii, dyni, fasoli oraz gruszki. Pysznie się zapowiada, prawda? 
A u mnie na blogu pojawił się nowy dział na ciasta warzywne, powoli będę go zapełniała ;)

22 września

Dyniowe kopytka

Dyniowe kopytka
Mamy piątek, a więc po całym tygodniu nie bardzo są chęci na gotowanie?Tak, tak wiem to 
z autopsji. A najlepiej jak jeszcze są ziemniaki z wczorajszego obiadu. A więc zapraszam dzisiaj na szybkie, pyszne, jesienne "danie" odsmażane kopytka dyniowe. Dynię możecie użyć na 2 sposoby albo pieczoną, albo surową. Ja wybrałam surową, ponieważ nie miałam wcześniej upieczonej a miało to być szybkie danie do przekąszenia.


19 września

Porzeczkowa Pychotka

Porzeczkowa Pychotka
Tak pysznego, kruchego ciasta dawno nie jadłam, oj dawno. A wy próbowaliście już takiej owocowej pychotki? Jeśli nie to koniecznie nadróbcie zaległości, do jej użycia możemy użyć dżemu z owoców ale w okresie letnim świetne będą świeże porzeczki lub mrożone.

12 września

Tort kokosowo - kajmakowy

Tort kokosowo  - kajmakowy
Taki słodki mini torcik dołączył dziś do grona tortowych inspiracji. Połączenie smaku kokosu i kajmaku bardzo fajnie współgra z puszystym biszkoptem i chrupkimi dodatkami.

11 września

Sos pomidorowo - paprykowy

Sos pomidorowo - paprykowy
Letnio - jesienne zbiory ciąg dalszy. Tym razem pomidory i papryka <3 Gotując sos mięsny lub warzywny do makaronu czy ziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku, postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji bo skład odpowiadał mi w pełni. Z podanej proporcji powstało około 2 litrów pysznego sosu ( takich słoiczków jak ze zdjęcia powstało 5 sztuk, a one mają około 400 ml).

08 września

Jogurtowiec z malinami z jogurtów greckich

Jogurtowiec z malinami z jogurtów greckich
Jak publikowałam przepis na jogurtowca z jeżynami obiecywałam niebawem drugą wersję z malinami. Tak o to Szanowni Państwo przedstawiam wersję malinową. 

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger