Święta Bożego Narodzenia to taki czas, w którym poszukujemy różnych rzeczy i inspiracji. Szukamy prezentów dla najbliższych, przepisów na potrawy wigilijne, ale szukamy też propozycji obiadowych na kolejne dni świąt. U nas w tym roku pojawi się pierś z kurczaka, banalnie? O nie, nie!
Pierś zostanie podana w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj, na słodko z pomarańczami i żurawiną.
Jesteście ciekawi tego zestawienia? Zapraszam serdecznie!
4 pojedyncze piersi z kurczaka
4 pomarańcze
garść żurawiny mrożonej
100 gram masła
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na mniejsze filety o grubości ok 2 cm.
Solimy i pieprzymy z obu stron.
Pomarańcze myjemy pod wrzącą wodą, następnie obieram bardzo cienko, aby ściąć tylko pomarańczową skórkę. Kroimy w bardzo cienkie paseczki. Z 3 pomarańczy wyciskamy sok.
Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy filety, po 2-3 minutach podlewając je sokiem
z pomarańczy. Dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową oraz mrożoną żurawinę.
Dodajemy cukier.
z pomarańczy. Dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową oraz mrożoną żurawinę.
Dodajemy cukier.
Smażymy wszystko pod przykryciem 10 minut. Co chwile poruszając patelnią w celu zamieszania.
Propozycja podania:
Filety układamy na talerzach, polewam sosem i dekorujemy kawałki wyfiletowanej czwartej pomarańczy.
Do przygotowaia tej potrawy użyłam patelni Ambition z nowej linii Ambition Nature, która swoją fakturą przypomina kamień, a rączki imitują drewno. Na pierwszy rzut oka jest piękna a najlepsze jest to że ma mnóstwo innych właściwości ułatwiających pracę, chociażby to że jest wykonana z odkuwanego aluminium które akumuluje ciepło, a co za tym idzie gotowanie staje się bardziej energooszczędnym. Wewnątrz pokryta jest powłoką nieprzywierającą o unikalnym wyglądzie imitującym kamień.
Posiadają grube wielowarstwowe dno indukcyjne odporne na odkształcenia.
Rączki pokryte antypoślizgowym materiałem Soft Touch imitującym drewno, zapewniają pewne trzymanie w dłoni.
Kochani razem z marką Ambition mamy dla Was świąteczny prezent 10% rabat na hasło
AMBITNE-GOTOWANIE na produkty Ambition w sklepie Dajar: https://dajar.pl/ambition
Zniżka jest ważna do 31.12.2017
To bardzo fajna kompozycja smaków! Pyszny sposób na świąteczny obiad, bo i smacznie, i szybko :)
OdpowiedzUsuńp.s. też mam tę patelnię, jest rewelacyjna!
Fajne połączenie składników
OdpowiedzUsuńTą potrawą trafiłś w mój gust. Bardzo lubię połączenie mięs z cytrusami. Patelni takiej niestety nie mam :( ale... to tylko detal, choć nie powiem też - bardzo ważny. :)
OdpowiedzUsuńO takie coś lubię, jeju jakie to musi być dobre ;-)
OdpowiedzUsuńLubię połączenie mięsa z owocami.
OdpowiedzUsuńPyszne i orzeźwiające smaki.
Uwielbiam drób z cytrusami:-) Obiad świąteczny idealny:-)
OdpowiedzUsuńja akurat lubię mięsko w wersji na słodko
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuje tylko zamienię pierś z kurczaka na pierś z indyka
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńCóż to za intrygujące połączenie - musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńUżywam patelni i noża Ambition i są świetnej jakości, służą mi od roku :)
OdpowiedzUsuńPołączenie z cytrusami i żurawiną bardzo do mnie przemawia, a do tego wygląda świeżo i tak... słonecznie :)
OdpowiedzUsuńPatelnia nóż z serii chce to mieć! a połączenie mięsa z cytrusami fantastycznie udelikatnia mięso.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować zrobić taki sos z pomarańczy :)
OdpowiedzUsuń