31 marca
31 marca
2 urodzinki Jasia
27 Marca mój kochany synek obchodził swoje 2 urodzinki. Nie jednokrotnie piekłam już przeróżne torty, ale ten musiał być wyjątkowy. Były balony, fajerwerki, tort, świeczki, czapki i trąbki. Było wesoło. Pomimo, że post tylko pośrednio dotyczy tematyki bloga chciałam się z wami podzielić moją prywatną fotorelacją ;-)
31 marca
27 marca
26 marca
26 marca
Sum z patelni na rukoli z winegretem, w sosie koperkowym
Tym razem przepis na rybę smażoną bez panierki. Ale żeby nie było nudno to ryba będzie w sosie koperkowym, który nadaje rybie ciekawy smak. Na Wielkopostną ucztę wybrałam naszego polskiego suma, ale w zasadzie można w ten sposób przygotować każdą rybę o białym mięsie.
Bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Jest tak idealny w smaku, że wystarczy tylko sól, pieprz i sok z cytryny.
23 marca
22 marca
20 marca
16 marca
Placki ziemniaczane z chrzanowym jogurtem i łososiem wędzonym
Placki ziemniaczane to bardzo prosta potrawa - jak mawiała Babcia Zosia. Wystarczy klika ziemniaków, cebula i dobra tarka. I właśnie o tę tarkę chodzi, że trzeba na niej ziemniaki zetrzeć i czasu sporo stracić i czasem paluszki sobie obetrzeć ;-P. Postanowiłam ułatwić sobie życie. Przygotowałam placki zgodnie z recepturą mojej Babci Zosi, i zamiast świeżych ziemniaków użyłam suszonych. Wykonanie jest proste, wystarczy dodać trochę wody i ciasto gotowe.
Mieszanka na placki ziemniaczane klasyczne składa się z: ziemniaki suszone (min. 60%), skrobia ziemniaczana, cebula suszona, sól. Opakowanie zawiera dwie mniejsze saszetki (każda po 100 g). Z całości wychodzi ok 12 placków.
15 marca
Zawijaski czosnkowe
.
Zawijasy z wyglądu jak grissini tylko mega grube, ale można zrobić też mini wersję. W smaku aromatyczne, idealne jako dodatek do zupy czy sałatki. Po prostu pyszne.
09 marca
Filet z pstrąga łososiowego z warzywami
W okresie wielkiego postu mamy odpowiedni moment by naszą dietę wzbogacić o ryby. Dlatego postanowiłam napisać o pstrągu łososiowym, który smakuje tak samo pysznie jak łosoś, a jest znacznie tańszy. Pstrąg to jedna z najsmaczniejszych i bardziej docenianych ryb z rodziny łososiowatych. Klasyką jest pstrąg łososiowy smażony w czystej postaci bez mega ilości przypraw, które zabijają jego aromat.
08 marca
08 marca
Babka piaskowa z czekoladą
Święta Wielkanocne coraz bliżej, a my w akcji Ciasto na niedzielę będziemy piekły babki, babeczki...taka mała próba przed świętami i olbrzymi zbiór przepisów.
07 marca
Mazurek z masą kajmakową
07 marca
Muffinki pomarańczowe imbirowe
W tym tygodniu w "Wypiekaniu na śniadanie" było na słodko...odrobina ricotty, imbir i pachnące pomarańcze to niesamowite połączenie :-)
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 125 gram ricotty
- sok z połowy pomarańczy
- skórka z całej pomarańczy
- 1,5 łyżeczki imbiru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
Mąkę, proszek, imbir i cukier mieszamy w jednej misce.
Mleko, olej, jajko, sok, skórkę i ricottę mieszamy dokładnie w drugiej misce. Wlewamy składniki mokre do suchych energicznie mieszamy aby dobrze połączyć wszystko widelcem.
Masę przelewamy do papilotek do 3/4 ich wysokości. Wierzch posypujemy migdałami
Pieczemy muffinki ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
A wspólnie wypiekałyśmy:Justyna, Joanna, Bożena, Szóste Niebo, Dorota, Joanna, Ula, Alina, Joanna i Natalia.
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 125 gram ricotty
- sok z połowy pomarańczy
- skórka z całej pomarańczy
- 1,5 łyżeczki imbiru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
Mąkę, proszek, imbir i cukier mieszamy w jednej misce.
Mleko, olej, jajko, sok, skórkę i ricottę mieszamy dokładnie w drugiej misce. Wlewamy składniki mokre do suchych energicznie mieszamy aby dobrze połączyć wszystko widelcem.
Masę przelewamy do papilotek do 3/4 ich wysokości. Wierzch posypujemy migdałami
Pieczemy muffinki ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
05 marca
Ciasteczka zbożowe
Ciasteczka zbożowe - nowość od marki Delecta. Gotowa mieszanka. Ciasteczka to bogactwo 5 zbóż: amarantus, orkisz, żyto, owies i pszenica.
Szlachetne składniki i mnóstwo możliwości połączeń z ulubionymi dodatkami to największe zalety nowego produktu.
Doskonale komponują się z czekoladą, owocami, bakaliami lub innymi ziarnami.
05 marca
Placki ziemniaczane z mąką kokosową
Chrupiące placki ziemniaczane, smażone w głębokim tłuszczu mają wielu zwolenników, w tym mnie chyba na pierwszym miejscu ;-) Dzisiejsza wersja jest inna, zamiast mąki pszennej dodałam mąkę kokosową.
Kokos to jeden z tych produktów, których najbardziej teraz potrzebujemy Mąka kokosowa zawiera mnóstwo dobrego błonnika, a powstaje przy okazji przygotowywania domowego mleka kokosowego, o którym pisałam w poprzednim poście klik. Wiórki odciśnięte po mleku kokosowym wykładamy na dużą blaszkę, rozgniatamy widelcem i rozprowadzamy na całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni. Wiórki suszymy około 1 godziny mieszając co jakiś czas. Gdy wiórki są zupełnie suche przekładamy je do blendera i miksujemy.
Kokos to jeden z tych produktów, których najbardziej teraz potrzebujemy Mąka kokosowa zawiera mnóstwo dobrego błonnika, a powstaje przy okazji przygotowywania domowego mleka kokosowego, o którym pisałam w poprzednim poście klik. Wiórki odciśnięte po mleku kokosowym wykładamy na dużą blaszkę, rozgniatamy widelcem i rozprowadzamy na całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni. Wiórki suszymy około 1 godziny mieszając co jakiś czas. Gdy wiórki są zupełnie suche przekładamy je do blendera i miksujemy.