26 listopada
25 listopada
Pomarańczowe bajaderki z czekoladą Chocolate Story
Takie bajaderki pamiętam z młodzieńczych lat. U cioci na imieninach zawsze były na stole,
ale można je było jeść tylko ukradkiem, ponieważ ciocia nie żałowała do nich rumu ;)
Pamiętam, że były pyszne! Ale ja mając własne dzieci, wiem już z doświadczenia, że zakazane kuleczki smakują najbardziej dlatego dla podkręcenia smaku użyłam prawdziwej czekolady
od Manufaktura Czekolady Chocolate Story i olejku pomarańczowego.
To połączenie wyszło naprawdę niesamowite, a wszystko za sprawą prawdziwej czekolady, pamiętajcie kakao to nie to samo!
Szczególnie, że czekolada od Manufaktura Czekolady Chocolate Story jak sama nazwa mówi jest wyrabiana ręcznie w tradycyjny sposób, tak jak przed wiekami. Ciemny, intensywny, smak wydobyty jest z głębi ziarna kakaowca.
W manufakturze wyrabiane są małe ilości czekolady, dzięki czemu każdej tabliczce można poświęcić wiele uwagi i troski.
Jak się dowiedziałam są jedyną manufakturą w Polsce, która z ziaren kakaowca w magiczny sposób tworzy prawdziwą czekoladę. Sami o sobie mówią, że odbicie tej pasji można dostrzec
w każdym kawałku.
22 listopada
22 listopada
20 listopada
Szarlotka sypana
Okres świąteczny zbliża się wielkimi krokami, aby patrzeć jak wszyscy będziemy przygotowywać ciasto na piernik dojrzewający, bo przecież do tego czasu zostało aby parę dni. A ja powoli szykuję listę świątecznych ciast, jednym z nich będzie własnie sypana szarlotka która się z Wami dzielę.
Najprostsza i najszybsza w przygotowaniu, a czas pieczenia taki jak przy każdej innej więc wszystko przemawia za tym żeby stała się numerem jeden i u Was ;)
15 listopada
Słoneczna zupa dyniowo-kokosowa
Jesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować zupę dyniową. Polecam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro - sycąca, pożywna oraz rozgrzewająca. Serwujemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym.
Do przygotowania kremu z dynii idealnie sprawdził się garnek emaliowany od firmy Tarka i Miarka.
14 listopada
Domowy makaron uniwersalny
Światowy Dzień Makaronu był 25 października wtedy też powstał mój makaron ;)
ale jak to u makaronoholików został pożarty od razu.
Do prawdziwego domowego makaronu nie dodajemy wody, powstaje on z mąki i jajek.
Taki makaron może być od razu ugotowany, może być też wysuszony i przechowywany np.w papierowej torebce.
11 listopada
Cukiniowe ciasto z gruszką
Dzisiejsze święto to taka trochę druga niedziela, a jak niedziela to ciacho obowiązkowo.
Zapraszam więc na ciasto z gruszkami i nie takimi w cale byle jakimi, bo gruszkami w całości, nawet z korzonkiem, który sie tak pięknie prezentuje na zdjęciach ;)
Do tego pyszna owocowa herbatka i duet idealny na hulający wiatr za oknem.
Chociaż dzisiaj jakiś preogres jest w tej pogodzie, widać promieie słońca ;)
A jaka pogoda jest u Was?
03 listopada
Smażone śledzie w salsie meksykańskiej "WYHACZ RYBKĘ"
"Jesień rozpoczęła się już na dobre, czekają nas zimne dni, długie wieczory i spadek samopoczucia. Jak sobie z tym poradzić? Jedząc śledzie, bo wytwarzają specjalny hormon – serotoninę, znany również jako hormon szczęścia!" Wiedzieliście o tym?
Zapraszam zatem na przekąskę w postacji śledzi smazonych otoczonych salsą meksykańską.
Ps.A wy jakie macie kulinarne sposoby na spadek formy?