31 lipca

Gryczane nalesniki

Gryczane nalesniki
To jedno z moich popisowych dań. Uwielbiam je w wersji na słodko. Ich smak jest tak naprawdę lekko gryczany, ale też dzięki przyprawom i konfiturze ich smak i zapach jest po prostu oszałamiający. Dziś zrobiłam je z z dżemem z pomarańczy z nutą imbiru Owocowa Rozkosz;) 
uwaga! producent pisze: zostały przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych owoców. Stanowią wyśmienity dodatek do pieczywa, naleśników i ciast. Nie zawierają substancji konserwujących. A więc idealnie skomponowały się z moimi gryczanymi naleśnikami;)

30 lipca

Jaglane placuszki z cukini

Jaglane placuszki z cukini
Bardzo lubię warzywne placuszki, z ziemniaków i cukinii robiłam już na milion sposobów ale tym razem postanowiłam zaproponować coś fajnego osobom będącym na diecie bezglutenowej. Pyszne placuszki z cukinii polecają się również dla was;) mąkę pszenną zastąpiłam mąką jaglaną, dodatkowo możemy je usmażyć na oleju kokosowym.


29 lipca

Bób gotowany - smaki lata

Bób gotowany - smaki lata
"Bób należy gotować krótko, tak aby nie stracił swojego intensywnego koloru. Gdy jest młody, wystarczy gotować bób zaledwie kilka minut, potem odlać wodę i lekko schłodzić by przerwać proces gotowania..."  Cała prawda ;)
Dla smakoszy bobu ta przekąska jest daniem samym w sobie, jak to mówią jednoskładnikowym ;) Myślę, że śmiało może wziąć udział w akcji Błyskawiczne Piątki;)

29 lipca

Lemonade day

Lemonade day
Lemoniada to napój bezalkoholowy, niegazowany z sokiem z owoców cytrusowych z miętą i dużą ilością lodu. Polecany do posiłku lub pity w ciągu dnia dla orzeźwienia, najlepiej silnie schłodzony. Co prawda u mnie pogoda nie dopisuje od rana i orzeźwiające napoje nie są wskazane ale skoro mamy piątek - więc jest i akcja błyskawiczny piątek ;)


28 lipca

Tarta porzeczkowa

Tarta porzeczkowa
Bardzo fajny przepis na słodkie ciasta z sezonowymi owocami. W oryginale była mowa o wiśniach ale jak widać porzeczka też się sprawdza, niebawem wypróbuję też jesienną malinę i borówkę.Dodatkowo wiecie czym zachwycił mnie ten przepis? Brakiem jajek;))) bo tak się składa że miałam ochotę na co słodkiego ale brakowało ważnego składnika, ale Moje Wypieki zadbały o mnie;)

28 lipca

Keczup z cukini

Keczup z cukini

Pyszny, aromatyczny keczup z cukinii. Śmiało mogę stwierdzić, że nie jadłam lepszego keczupu, nawet mój ulubiony Heinz przy tym wymięka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście...nie czekajcie dłużej. 
Przepis znalazłam u mojej blogującej koleżanki Marzeny z bloga Kulinarna Maniusia.

Marzena zachwala się ni  jeszcze bardziej niż ja, więc coś w tym musi być;)
Ps.przepis lekko zmodyfikowałam, mam nadzieje że Marzenka mi to wybaczy.


22 lipca

Bruschetta

Bruschetta
Bruschetta – rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch - grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Więc u mnie podobnie powstało chrupiące, przypieczone pieczywo z soczystymi pomidorami z czosnkiem, mozzarella i bazylią.  

Kto ma ochotę na taką pyszną przekąskę a może lekki obiad?

20 lipca

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z czosnkiem

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z czosnkiem
Kolejna odsłona zupy pomidorowej na moim blogu, tym razem ze świeżych pomidorów z dodatkiem koncentratu, natki pietruszki czosnku. 

19 lipca

Paprykowe penne z boczkiem

Paprykowe penne z boczkiem
Sos paprykowy idealnie pasuje do makaronu, ale będzie też świetnym dodatkiem do mięsnych bitek czy pieczonej polędwicy. Przepis jest prosty i nie zajmuje dużo czasu, bo u mnie go ostatnio za wiele nie ma;) Zapraszam na obiad;)

11 lipca

Sernik podwójnie jagodowy

Sernik podwójnie jagodowy
W tym tygodniu była akcja "Jagodowo i smacznie" moją drugą propozycją jest sernik podwójnie jagodowy;)
Do akcji przyłączyły się: Joanna z Różowej Kuchni,  Dorota z Moje Małe Czarowanie, Asa z Szóste Niebo, Ewa z Ewusiowe Smaki, Iwona z Izoni Pyszne Smaki, Dorota z Esmeralda ze smakiem.

11 lipca

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami
W tym tygodniu była akcja "Jagodowo i smacznie", zapraszam więc wszystkich chętnych którzy chcą podzielić się swoimi smakołykami. Ja mam 2 propozycje: pierwszą są właśnie pierogi ale wyczekujecie też sernika podwójnie jagodowego;)

10 lipca

Gulasz z kurczaka

Gulasz z kurczaka
Apetyczny gulasz z kurczaka z żółtą i czerwoną papryką, cebulą oraz pomidorami z puszki. Doprawiony nutką czosnku,tymiankiem i natką. Doskonały z ryżem lub w innym towarzystwie.



09 lipca

Papryki faszerowane kurczakiem i kuskusem

Papryki faszerowane kurczakiem i kuskusem
Lekkie danie obiadowe poleca się na sobotę. U mnie dziś szybko i prosto, ponieważ jakie 15 kg ogórków na mnie czeka;( ale za to jaka wyżerka będzie zimą ;) Papryki faszerowałam już na różne sposoby, teraz zapraszam na delikatnego kurczaka z porem, koperkiem i kuskusem.

08 lipca

Sałatkowy lunch box z ananasem i tuńczykiem

Sałatkowy lunch box z ananasem i tuńczykiem
Szukacie pomysłu na szybkie śniadanie czy obiad do pracy, pewnie tak ponieważ ja też często szukam. Więc mam dzisiaj dla was propozycje sałatkowego lunch boxu.

04 lipca

Drożdżówka z ananasem

Drożdżówka z ananasem
Przepis na ciasto drożdżowe podpatrzyłam u Asi z Grunt to Przepis!. Co prawda Asia robiła z truskawkami i kruszonką ale bardzo zaciekawił mnie sam przepis na ciasto. 
Lekko go zmodyfikowałam. Zrobiłam go w formie na keks, początkowo myślałam, że to jednak zły pomysł, że wyleje się, ale ono urosło piękne ponad formę i świetnie utrzymało swoją strukturę. 
Właściwie smakowało jak taki delikatny ananasowy chlebek. Polecam ze szklanką mleka, można też posmarować dodatkowo dżemem.

02 lipca

Kompot z czereśni

Kompot z czereśni
Do tej pory nigdy nie robiłam kompotu z czereśni "na teraz" tylko zawsze w słoiki na zimą. Ale że moja czereśnia pięknie obrodziła w tym roku, dużymi jędrnymi owocami, szkoda było ich nie wypróbować na świeżo. Kompot z czereśni ma bardzo delikatny i subtelny smak, i jest po prostu pyszny. Przepis dołączam do akcji Błyskawiczne Piątki, organizowanej na fb :)



01 lipca

Ciasto z czeresniami

Ciasto z czeresniami
Sezon na truskawki mija, teraz na tapecie czereśnie i maliny. Zawsze czereśnie magazynowałam w postaci przetworów na zimę, głównie kompoty i kilka słoiczków dżemu. Rzadko kiedy piekłam czy gotowałam coś z ich wykorzystaniem. Ale dzisiaj postanowiłam upiec szybkie i smaczne ciacho czereśniowe. Szybkie bo przygotowanie zajmuje góra 10 minut, plus pieczenie ale my wtedy możemy poczytać ulubioną książkę czy poplotkować z koleżanką ;)

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger