31 lipca

Szakszuka

Szakszuka
Do przygotowania tego dania zbierałam się kilka miesięcy i nie wiem dlaczego to aż tak długo trwało. Może dlatego że jajka i pomidory nie bardzo mi do siebie pasowały, a może coś po prostu stawało nam na przeciw na drodze ;)
Jednak jeśli kiedykolwiek się zastanawiałeś - zrobić czy nie? Zrób teraz!
To jest genialne! Połączenie pomidorów, jajek i przypraw orientalnych to mistrzostwo. Wersję klasyczną możesz wzbogacić boczkiem, kiełbasą, warzywami czy serem ale najważniejsze jest to, że prawdziwa szakszuka powinna mieć w sobie orientalne przyprawy nadającej jej cudowny smak. Dla mnie to idealna propozycja na śniadanie – sycąca, aromatyczna.

26 lipca

Sałatka meksykańska z makaronem

Sałatka meksykańska z makaronem
Wspaniała, szybka i prosta sałatka do grilla, na imprezę lub kolację. 
Z ananasem, porem, kukurydzą, serem żółtym i czerwoną fasolą.
Z dodatkiem makaronu w kształcie ryżu. Makaron ten nazywamy Orzo i jest to rodzaj makaronu, który kształtem i wielkością przypomina ziarno ryżu lub jęczmienia. Stosowany jest do rzadkich zup oraz zup warzywnych, ale świetnie sprawdzi się w sałatkach.

20 lipca

Sałatka grillowa

Sałatka grillowa
 Lato, lato, lato czeka...
razem z latem czeka rzeka... chciałoby się zaśpiewać, zabrać plecak i wyruszyć na piknik. 
I generalnie można, tylko gdzie jest słońce?! 
Kolejny weekend i kolejny niby ciepły dzień lecz pochmurny. 
Na poprawę nastroju zostawiam Wam przepis na sałatkę dobrą na piknik, dobrą też na grilla, stąd nazwa grillowa. 
Składniki są powszechnie dostępne całym rokiem, ale wiadomo te letnie najlepsze. 
W tym tkwi cała kwintesencja lata.
Taką sałatkę możemy też zabrać ze sobą do pracy, czy na podróż. 
Przepis jest prosty i uniwersalny.


16 lipca

Psiocha ziemniaczana

Psiocha ziemniaczana
Psiochy inaczej zwana Prażuchy, to dziś nieco zapomniana potrawa kuchni lubelskiej. Powstaje z gotowanych ziemniaków ubitych na gładką masę wraz z zaparzoną mąką. Prażuchy podaje się okraszone zrumienionym boczkiem lub usmażoną na złoto cebulką. Psiochę można podawać również jako smażone kluseczki ziemniaczane. Po wystudzeniu formujmy kulki i panierujemy.

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger