17 grudnia

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami
 Czy jest ktoś na sali kto nie lubi tych pierogów?! Ręka do góry ;)
Ja akurat jestem z tych co kochają wszystkie pierogi a Świąt Bożego Narodzenia nie umiałabym sobie wyobrazić bez tego dania.
Pierogi na święta zazwyczaj podajemy gotowane z kapustą i grzybami, a później odsmażane.
I chociaż post został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia i dla Nas zawsze będzie zawierać dania bez mięsa. A jak jest u Was?



15 grudnia

Pieczony boczek

Pieczony boczek
Święta lada moment, zostało właściwie 9 dni więc pora pomyśleć  nie tylko o prezentach ale i o menu. Wigilia w naszym domu jest rok w rok taka sama, można powiedzieć, że już nawet nie trzeba jej nawet planować. A jak jest u Was?

Za to Boże Narodzenie wygląda różnie, zależy u kogo świętujemy wtedy też ustalamy jakie danie kto przygotuje i tym samym zapełniamy cały stół.
 Dzisiaj przedstawiam Wam drugą propozycję na świąteczny stół w kategorii mięsa.


Składniki
ok 1 kg surowego boczku bez skóry i żeber
łyżeczka soli
2 spore ząbki czosnku
majeranek otarty
1 łyżeczka papryki ostrej



Przygotowanie:
Dobę przed pieczeniem boczek moczymy w solance, przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu soli peklującej. Można pominąć ten krok.

Następnie: Boczek płuczemy, oczyszczamy i dokładnie osuszamy np. papierowym ręcznikiem.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy go z solą i papryką. Nacieramy boczek ze wszystkich stron. Oprószamy majerankiem, zamykamy próżniowo i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Jeżeli nie mamy możliwości zamknąć próżniowo wtedy trzymamy w lodówce dłużej do 48 godzin.
Formę większą od kawałka boczku wykładamy folią aluminiową, jeśli nie mamy takiej możemy przeciąć boczek na pół i wtedy zmieści nam się do keksówki.

Wkładamy mięso, podlewamy wodą ok 1/2 szklanki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem. Pieczemy 35 minut, po tym czasie przekręcamy go na drugą stronę i pieczemy kolejne 35 minut. W między czasie podlewając wodą jeśli odparuje. 
Pieczemy bez przykrycia ale gdyby boczek za mocno się rumienił, możemy go przykryć folią aluminiową.

Upieczony po wystudzeniu zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki.




14 grudnia

Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty
Dzień dobry! Piątek to dla mnie taki dzień, między innymi na rozmyślanie nad obiadami na weekend, często analizując nadchodzące dni, okazuje się że nie będę miała za wiele czasu na gotowanie. Wiecie jak to jest dzieci, zakupy, zima to i energii mamy trochę mniej i tak czas ucieka przez palce ;)  Wtedy z pomocą przychodzą mi takie obiady jak bigos, czy fasolka. Coś co możemy ugotować dziś i jeść przez kilka dni.
Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną w sosie własnym.


12 grudnia

Klops wołowy pieczony

Klops wołowy pieczony
Święta i czas karnawału to wzmożony czas przyjęć okolicznościowych w domu. 
W tym czasie najczęściej poszukujemy przepisów na przekąski, śledzie czy mięsa. 
W moim mięsnym dziale przedstawię Wam dzisiaj kilka propozycji mięs pieczonych na stół świąteczny, noworoczny czy po prostu imprezowy. 
W zestawieniu wykorzystałam mieloną wołowinę, schab i boczek. 
Przepisy będą proste, składające się z kilku składników.
Klops wyszedł bardzo smaczny na gorąco, ale jeszcze lepszy na zimno, na stół lub do kanapek.

A czy Wy już wiecie, że od wczoraj jest dostępny zimowy numer Aromatu
A w nim świąteczne potrawy, słodkie wypieki, rozgrzewające kawy, marynaty do mięs i wiele wiele innych. Mam nadzieję, że uda nam się Was zaskoczyć 

10 grudnia

Babka majonezowa

Babka majonezowa
Biszkoptowa babka z dodatkiem majonezu, jest pyszna, wilgotna, lekka, delikatna i puszysta. Majonez jest zastępnikiem tłuszczu w cieście. Nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto jest wilgotne.
Ja wybrałam majonez kielecki tradycyjny ze względu na 55-cio letnia tradycję produkcji. 
Czyli coś co smakowało mojej babci, smakuje mnie i pewnie moim dzieciom. Wow. 

01 grudnia

Piernik staropolski - pieczenie

Piernik staropolski - pieczenie
Trzeci rok z rzędu piekę wspaniały piernik staropolski. Ten który Wam teraz prezentuję jest zeszłoroczny, bo prawda jest taka że taki piernik piecze się na około 7 dni przed świętami, 
a smaruje ok 3 dni przed więc siłą rzeczy nie jestem w stanie Wam zaprezentować mojego piernika tegorocznego. W tamtym roku smarowałam 3 różnymi dżemami śliwka, truskawka i dynia z imbirem, a w tym roku jeszcze nie wiem. A czy Wy pieczecie piernik na święta staropolski czy jakiś szybki?



24 listopada

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone
Dla mnie nie było by świąt bez kiszonego ogórka? Kto się z tym zgadza? Jest on nieodłącznym elementem sałatek, może służyć jako dodatek do obiadu czy przekąska. A czasami nawet woda z ogórków kiszonych przyda się ;)

24 listopada

Orzechowe ciasto bez pieczenia

Orzechowe ciasto bez pieczenia
Witajcie! Spieszę do Was z kolejnym pysznym przepisem. Biorąc pod uwagę mój ostatni jesienno zimowy "niedoczas" postawiłam tym razem na ciasto bez pieczenia. Do zrobienia ciasta wykorzystałam masę orzechową od Helio, herbatniki kakaowe od Cukry Nyskie, mascarpone i orzechy arachidowe. Szybki, prosty ale jakże smaczny deser do popołudniowej kawy.


22 listopada

Pavlova

Pavlova
Pavlova jest torcikiem idealnym, jej smak to poezja, jest lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami.


20 listopada

Placki z jabłkami

Placki z jabłkami
Placki z jabłkami to ulubiony smakołyk z dzieciństwa, za pewnie i dla nas i dla naszych dzieci. Niewyszukany, a pyszny. Na dodatek do zrobienia szybko i bardzo łatwo. Gotowe placki możesz podać na wiele sposobów, a najbardziej klasyczne podanie to to z cukrem pudrem.

19 listopada

Kuchnia od Nova - nowe płytki - kampania trnd #OdnowaBezRewolucji #syntilor

Kuchnia od Nova - nowe płytki - kampania trnd #OdnowaBezRewolucji #syntilor
Kuchnia to część domu, w której spędzamy bardzo wiele czasu. To właśnie w niej toczy się najczęściej życie rodzinne, ale przede wszystkim blogowe. Jest ona dla mnie wyjątkowym miejscem, nawet nie wiecie jak bardzo nie mogę się doczekać generalnego remontu.
Mój blog jest typowo kulinarny, relacja z testowania fabny wiąże się z nim pośrednio, dlatego postanowiłam opublikować ten post właśnie tutaj.


16 listopada

Biały blok czekoladowy

Biały blok czekoladowy
Blok czkoladowy to przysmak z dzieciństwa mojej mamy. Babcia podobno robiła najlepszy, ale tak chyba każda babcia ma 🙂 Nazywali go prawdziwy rarytas PRLu! 
Moja wersja to biały blok czekoladowy z bakaliami i ciasteczkami od Cukry Nyskie ❤️

A może ktoś chciałby się udać w podróż w czasie i przypomnieć, badz zobaczyć jak wyglądało wtedy życie?



15 listopada

Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka
Bardzo szybka a zarazem smaczna sałatka z tuńczyka, świetnie pasuje na śniadanie, kolację czy imprezę. Do sałatki proponuję tuńczyka w sosie własnym, w oleju może być za tłusty. Sałatka doprawiona majonezem Kieleckim będzie pyszna!

09 listopada

Orientalna pasta z dyni i pomidorów

Orientalna pasta z dyni i pomidorów
W tym roku dyni u nas pod dostatkiem, balkon ugina się pod ich ciężarem, a drugie tyle skrupulatnie przechowujemy w stodole na sianie ;). Za dużego wyboru nie mamy jeśli chodzi 
o różnorodność odmian w tym roku, ale na przyszły rok zaszalejemy bardziej. 
Moja ulubioną odmianą jest dynia Hokkaido, za to że ma fajną mączną konsystencję, za to że można ją wykorzystać prawie w całości i do wszystkiego oraz za to że zawiera dużo beta karotenu i witaminy A. 



29 października

Wafle mleczne w białej czekoladzie

Wafle mleczne w białej czekoladzie
Jeśli poszukujecie przepisu na deser bez pieczenia, a do tego szybki i pyszny! 
Zapraszam w takim razie do siebie, zapraszam nawet na kawę i degustację.
Cukry Nyskie jakiś czas temu wprowadziły linię produktów bez cukrowych, to jest  świetna alternatywa dla klasycznych maślanych czy kruchych ciasteczek. 
Dziś właśnie skorzystałam z tej samej serii produktów.
Do przygotowania tego deseru użyłam bez cukrowych listków waflowych, ale zwykłe wafle tortowe także świetnie się sprawdzą.

25 października

Cannelloni faszerowane łososiem, przekąska na zimno

Cannelloni faszerowane łososiem, przekąska na zimno
Od połowy lat .90, 25 października świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu, 
więc dzisiaj wielkie święto. Z tej okazji zapraszam na jedną z wielu propozycji jakie pojawiły się w naszym jesiennym numerze magazynu Aromat. 
Zdradzę Wam też pewną ciekawostkę...
To, że makarony uwielbiane są prawie na całym świecie to wiadomo. To, że najwięcej zjada się ich we Włoszech to też wiadomo, ale czy wiadomo Wam, że na jednego Włocha przypada ponad 28 kg rocznie. W Polsce zjadamy 5 kg rocznie, to naprawdę nie wiele. A jeszcze mniej zjada się go w Chinach 0,8 kg. A to właśnie z Chin do Europy przywędrowała ta potrawa, mowa oczywiście o spaghetti.


16 października

Budyniowe ciasto bez pieczenia z ciasteczkami od Cukry Nyskie

Budyniowe ciasto bez pieczenia z ciasteczkami od Cukry Nyskie
Pyszne ciacho bez pieczenia. A nawet dość szybkie, a na pewno mało pracochłonne, dzięki specjalnej recepturze przygotowania masy budyniowej. 


Powiem tak, jak na gotowca całkiem smaczne wyszło ;) Czekoladowy budyń bardzo fajnie skomponował się z cytrynowymi ciastkami fit & free oraz petit beuree.
Ciastka fit & free to nowość z serii bez dodatku cukru!



16 października

Ciasto marchewkowe wg Ani Starmach

Ciasto marchewkowe wg Ani Starmach
Ciasto marchewkowe, tak jak jogurtowe czy murzynek to pozycja której nie może zabraknąć w przepiśniku. Klasyczne, proste a zarazem pyszne samo w sobie, bez tony dodatkowych składników, kremów czy mas. Prawda jest też taka, że od kiedy mam dzieci ciasta z masami są u nas rzadkością;) Przepis pochodzi ze strony cudownej Ani Starmach, zmodyfikowany o kilka składników, ale jest tak pyszny że nie trzeba nic więcej zmieniać ;)


11 października

Czekoladowe ciasto z cukinii z brzoskwiniami

Czekoladowe ciasto z cukinii z brzoskwiniami
Brownie to klasyczne, amerykańskie ciasto czekoladowe, które podaje się z różnymi dodatkami, np. malinami czy wiśniami. U mnie znajdziecie przepis na ciasto z brzoskwiniami. 
A smak ciasta wzbogaciłam dodatkiem cukinii. Tym sposobem powstało wilgotne ciasto czekoladowe w rozmiarze XXL;) 

10 października

Owsianka z czarnym sezamem, z okazji Światowego Dnia Owsianki

Owsianka z czarnym sezamem, z okazji Światowego Dnia Owsianki
10 Października swoje święto obchodzi owsianka. Pomysł ten powstał blisko 10 lat temu dzięki szkockiej organizacji charytatywnej Mary’s Meals, która pomaga najbiedniejszych dzieciom i sierotom.  Święto to zostało ustanowione na rzecz głodujących dzieci.  
W tym czasie w wielu krajach organizowane są festyny podczas których przyrządzane są różne warianty smakowe i to nie tylko słodkich owsianek. 
A czy wiecie, że aby wzmocnić poranny posiłek w witaminy i składniki odżywcze, wystarczy 
do owsianki dodać ziarna sezamu! Właśnie się dowiedziałam, że 100 gram ziaren sezamu zawiera 10 razy więcej wapnia niż mleko i jest od niego znacznie bogatsze w żelazo. 
Tak więc, naszą klasyczną owsiankę można przygotować na wodzie, dodać ziarna sezamu plus orzechy, owoce suszone, lekko posłodzić miodem i mamy bardzo pożywny i bogaty w wapń posiłek.


08 października

Zupa krem z dyni z kminem rzymskim

Zupa krem z dyni z kminem rzymskim
Jesień... niezależnie od tego czy ciepła, czy zimna i tak już nadchodzi taki czas kiedy nasz organizm domaga się przypraw, potrzebuje czegoś co nas rozgrzeje i ogrzeje. 
A więc często wskakujemy w ciepłe skarpetki, kapcie czy wełniane sweterki, ale jeszcze częściej zaczynamy używać w kuchni, imbiru, cynamonu, curry czy kminu rzymskiego. Przyprawa ta nazywana jest także kuminem, a często mylona z naszym kminkiem. Kmin rzymski jednak pochodzi z Egiptu,a jego aromat nadaje naszym potrawom nieco wyrazistości i pikanterii. 
Nie od dziś wiadomo również, że kmin rzymski korzystnie wpływa na nasze zdrowie. 
Tym razem mojej zupie dyniowej dodałam orientalnego aromatu. Wypróbuj koniecznie!

05 października

Klasyczny sernik dyniowy z rodzynkami sułtańskimi od Helio

Klasyczny sernik dyniowy z rodzynkami sułtańskimi od Helio
Delikatny w smaku i pięknie pomarańczowy, a zarazem mocno zbity ale kremowy. 
Na kolor duży wpływ ma rodzaj użytej dyni, Ja użyłam hokkaido, ponieważ jest pyszna, 
słodka i z takim orzechowym posmaczkiem, ale możecie użyć każdego rodzaju.
Na moim blogu znajdziecie już kilka serników dyniowych, o korzennym aromacie, klasycznych czy gotowanych. Tym razem postawiłam na rodzynki sułtańskie. A ponieważ w ostatnim czasie wpadły w moje ręce nowości od Helio Natura, z przyjemnością wykorzystałam je do sernika.

A czy wiecie, że dzięki temu nie zawierają dwutlenku siarki (E220), śmiało można stwierdzić że są naturalne, mają wyjątkowy smak, ciemny kolor, a jednocześnie są zdrowe.

29 września

Chałka dyniowa

Chałka dyniowa
Pyszna chałka dyniowa o pięknym pomarańczowym kolorze. Najlepiej smakuje ze szklanką mleka, posmarowana masłem. Po prostu niebo w gębie. Z tego przepisu wychodzi 1 duża chałka lub dwie mniejsze. Chociaż myślę,że w przypadku domowej chałki żadna ilość nie będzie za duża. Zniknie szybko.



25 września

Cytrynowy sernik gotowany

Cytrynowy sernik gotowany
Za oknem ponura jesień, a ja postanowiłam moim ciachem przywołać trochę koloru lata, 
czyli pięknego, promiennego i ciepłego słonka. Mam nadzieję, że Wam również udzieli się moja aura ;) Sernik wyszedł przepyszny. jeśli zrobicie go raz na pewno będą jeszcze powtórki.



24 września

Zupa krem z grzybów

Zupa krem z grzybów
Pomysłów na grzyby ciąg dalszy. Tym razem mam dla Was przepis na gęstą zupę krem z dwóch rodzajów grzybów.

Zupa jest bardzo aromatyczna i idealnie smakuje zarówno z pieczywem, jak i z groszkiem ptysiowym.

20 września

Smażone pierożki z grzybami

Smażone pierożki z grzybami
Jest jesień, są i grzyby, dużo grzybów. A więc grzybowe inspiracje czas start!

Przepis na te pierogi możemy wykorzystać na 2 sposoby, smażone takie jak poniżej ale mogą być też gotowane. Podczas przygotowania farszu po domu roznosi się najpiękniejszy zapach, grzybów, taki jesienny, leśny a nawet już taki świąteczny bym powiedziała.

18 września

Pizza przepis podstawowy

Pizza przepis podstawowy

14 września

Gulasz dyniowy z dodatkiem mięsa wołowego

Gulasz dyniowy z dodatkiem mięsa wołowego
Jesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować świeżą i aromatyczną zupę dyniową. Ja polecam Wam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro. 

Dzisiaj jednak mam inną propozycję na bardzo pyszne i sycące danie. Gulasz dyniowy to pożywna opcja na obiad, dzięki dodatkom papryki i kminu rzymskiego stał się bardzo aromatyczny i rozgrzewający.


13 września

Śmietanowa zupa kurkowa

Śmietanowa zupa kurkowa
Smak kurki jest bardzo łagodny i delikatny, więc idealnie skomponuje się zarówno z młodymi ziemniakami jak i makaronem, ale też powstanie z nich świetna, śmietanowa zupa kurkowa z ziemniakami i koperkiem.
Przepis na zupę kurkową jak i wiele innych inspiracji znajdziecie w jesiennym Magazynie Aromat, zapraszam serdecznie.

11 września

Grzybowa tarta z fetą

Grzybowa tarta z fetą
Grzyby świeże, suszone czy mrożone można przyrządzać na różne sposoby. W maślanym kruchym cieście w pełni rozwiną swój aromat. Tradycyjny kruchy spód, ugotowane suszone grzyby i wierzch z dwoma rodzajami sera i śmietanki. Propozycja idealna.



10 września

Sernik z dyni hokkaido

Sernik z dyni hokkaido
Wraz z jesienią na w ogródku pojawiają się zupełnie inne warzywa, inne smaki i inne kolory. 
Jesień kojarzy mi się z kasztanami, kolorowymi liśćmi spadającymi z drzew i dynią.
Dzięki temu w naszej kuchni nigdy nie będzie nudno, gdyż każda pora roku ma swoją uroczą gamę barw. Tym razem postawiłam na dynię a co za tym idzie na kolor pomarańczowy. 
A do przygotowania spodu sernika wykorzystałam niedawno odkryte ciasteczka, stworzone przez firmę Mamut biszkopty z błonnikiem jabłkowym. Są pyszne, lekkie i pełne wartościowych składników odżywczych. Idealne na przekąskę ale również do innych deserów
i wypieków.


05 września

Jogurtowe ze śliwkami i migdałami

Jogurtowe ze śliwkami i migdałami
Klasyka sezonu - ciasto ze śliwkami. Każdy zna, jestem pewna nawet, że każdy lubi.
Kubeczek po jogurcie wykorzystujemy do odmierzenia reszty składników.

05 września

Klasyczny omlet na słodko

Klasyczny omlet na słodko
 Dzień dobry? Może szukasz inspiracji na śniadanie? Służę pomocą nie tylko w przypadku omleta na słodko ale też wielu innych omletów. A może tym razem coś innego niż jajka? Kliknij w link na koniec postu a znajdziesz się w moim śniadaniowym królestwie.


03 września

Papryka konserwowa

Papryka konserwowa
Letnio - jesienne zbiory czas start! Papryka marynowana inaczej nazywana konserwową. 
Ten idealny przepis poszukiwany był od wielu sezonów aż w końcu znalazł się i ona ;) 
A znalazła się na blogu Kasi Gotowanie Cieszy.


26 sierpnia

Jarmużowe placuszki na słodko

Jarmużowe placuszki na słodko
Dzień dobry! Zaczynamy dzień Pytaniem Na Śniadanie! 
Jakie jest ulubione śniadanie Wasze lub/i Waszych dzieci? 

Jakbym miała opowiedzieć o swoim to na pewno wytrawne i na pewno jajko w koszulce. 
Moich dzieci natomiast Top 1 to placuszki, oczywiście słodkie placuszki. 

Takie najczęściej pojawiają się u nas w wersji owocowo jogurtowej, a powstają np. z bananów, ze szpinaku, z płatków owsianych i wielu innych składników. 
Tym razem znów zagrałam w zielone ale nie jest o szpinak, kto się domyśla co to za składnik?
Niżej znajdziecie odpowiedź.

17 sierpnia

Ciasto ze śliwkami na mące kokosowej

Ciasto ze śliwkami na mące kokosowej
W tym roku nasz ogród to istny śliwkowy raj, piękne, duże, słodkie a co najważniejsze 
bez robaka ;) A więc poza klasycznymi przetworami, zrobię wyjątkowo śliwki w occie 
i wykorzystam ich jak najwięcej do ciasta. 
Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji z wykorzystaniem śliwek  <klik>.

07 sierpnia

Muffiny podwójnie czekoladowe

Muffiny podwójnie czekoladowe
Mój syn to mały muffinożerca, jak tylko kończy się jedna porcja już chciałby robić następną. Te muffinki to tylko i wyłącznie jego dzieło, wyszły mu piękne i pyszne. Jestem z niego bardzo dumna i nie mogłoby zabraknąć tej publikacji na blogu. Sami zobaczcie jakie wyrośnięte i jakie rumiane ;)

03 sierpnia

Blondies z białą czekoladą

Blondies z białą czekoladą
Pyszne jasno złote ciasto z dodatkiem białej czekolady. W smaku i strukturze coś pomiędzy biszkoptem a ciastem jogurtowym.  Jest bardzo wdzięczne w przygotowaniu jak i pieczeniu, jednym słowem błyskawiczne. Bardzo fajnie będzie się komponowało z dodatkami tj.migdały czy owoce, dodatek czekolady wrzuconej przed pieczeniem z pewnością jeszcze podkręci jego smak. Blondies to taka żona klasycznego ciemnego brownies.


15 lipca

Muffiny z malinami

Muffiny z malinami
Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakują znakomicie!
Doskonałe na niedzielne popołudnie przy kawie lub herbacie, a może kieliszku malinowej nalewki. Kto wie?! Dodatek malin bardzo fajnie komponuje się z puszystą i mokrą zarazem babeczką. Wierzch możemy posypać cukrem białym przed pieczeniem, 
lub cukrem pudrem po upieczeniu.


12 lipca

Serowo jajeczna tarta ze szparagami, boczkiem i cebulą czerwoną

Serowo jajeczna tarta ze szparagami, boczkiem i cebulą czerwoną
Sezon na szparagi minął, nad czym bardzo ubolewam ;( Ja jednak mam zamrożone 2 pęczki na specjalną okazję ;) Może i wy zamroziliście, więc prezentuję dzisiaj propozycję na wykorzystanie właśnie szparag, jajek i sera. To takie 3 podstawowe składniki do tego trochę mleka, cebula i boczek. 
Prawda że intrygująco brzmi?
W moim rodzinnym domu nie jadało się tart na słono, ich tajniki i uniwersalność odkrywam dopiero teraz kiedy sama gotuję. I bardzo je lubię! 

Składniki:
ciasto
210 gram mąki
100 gram masła
1 jajko
szczypta soli


farsz
pół pęczka około 200 gram szparag
1 cebula czerwona
100-150g boczku lub innej wędliny
200 ml mleka
3 jajka
200 gram serka topionego
1 łyżka masła
1 łyżka musztardy dijon
ulubione świeże zioła u mnie tymianek i natka pietruszki


Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.


W tym czasie przygotowujemy farsz. Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Razem z cebulą smażymy pokrojony boczek lub wędlinę.
Odstawiamy do ostygnięcia. Zioła siekamy drobno.
Mleko, jajka i serek topiony i musztardę miksujemy na gładki krem.


Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy placek większy od naszej blachy do tarty i wykładamy nim tartę lekko uklepując. Nakłuwamy.
Pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, ale nie studzimy.

Składamy tartę. Na podpieczony spód wykładamy cebulę, wędlinę oraz szparagi. Zalewamy masą jajeczno -serową. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. 



06 lipca

Kokosowe ciastka owsiane z białą czekoladą

Kokosowe ciastka owsiane z białą czekoladą
Najprostsze na świecie ciasteczka, proste i pyszne owsiane z suszonymi owocami. 
Kilka składników, trochę więcej jak pół godzinki i możemy się zajadać ;-)

Ciasteczka same w sobie są wspaniałe, a dodatek białej czekolady tylko podkreśla ich wspaniały smak.


Składniki:
500 gram płatków owsianych 
100 gram ulubionych bakalii 
30 gram wiórek kokosowych
300 ml wody
2 łyżka masła
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

dodatkowo:
biała czekolada
30 ml mleka



Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy wodę z masłem, do rozpuszczenia masła. 
Płatki owsiane mielimy. Bakalie drobno siekamy lub mielimy.
Do miski wsypujemy płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz rozdrobnione bakalie, a następnie wszystko razem mieszamy. Dodajemy miód i zalewamy gorącą wodą 
z rozpuszczonym masłem, "zagniatamy"ciasto.  Wałkujemy delikatnie na grubość około 0,5 cm. 
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C i piecz przez 10 minut z jednej strony, następnie przekładamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 10 minut.
W między czasie w rondelku na mleku rozpuszczamy białą czekoladę, nakładamy polewę na zimne ciastka.


Inspiracja pochodzi z bloga najsmaczniejsze.pl

04 lipca

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne
Proste kotleciki jajeczne z jajek ugotowanych na twardo ze szczypiorkiem i natką pietruszki. Idealna propozycja na szybki bezmięsny obiad, przekąska na drogę lub dodatek do dania głównego. Możemy serwować je na zimno i na ciepło, z sosem koperkowym lub pieczarkowym. Każda propozycja będzie bardzo dobra.

29 czerwca

Muffiny z jagodą kamczacką, na oleju

Muffiny z jagodą kamczacką, na oleju
Muffiny to deser/ciastko, które zawsze się sprawdzi - szybkie do zrobienia i kilka minut pieczenia. Zawsze się udają i każdy je lubi, przynajmniej w moim domu. Dodatkowo ich atutem jest, że można je zabrać w każde miejsce - do szkoły, pracy, na wycieczkę, spacer czy plac zabaw. Te zostały wzbogacone o kilka cennych witamin, jest skarbnicą antyoksydantów, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie jako środek chroniący m.in. przed cukrzycą i chorobami układu krążenia. Nic tylko jeść, jeść i jeść!

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger