14 lutego

Żur z kiełbasą (bez zakwasu)

Żur z kiełbasą (bez zakwasu)
Żurek można jadać na Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Zapraszam po przepis na szybki, prosty żurek z kiełbasą, bez zakwasu ale zakwaszony octem. Szybki, prosty i najlepszy jaki jadłam.

12 lutego

Tatar wołowy

Tatar wołowy
Na tatar przepisów jest wiele, ale każdy musi znaleźć odpowiadające mu proporcje dodatków. Chyba najbardziej klasyczne to korniszon, cebula i świeżo mielony pieprz. U mnie jeszcze musztarda i kapary. No i żółtko! Całość to bardzo efektowna i smaczna przystawka pozwoli Ci zaskoczyć Twoich gości.


Składniki:
300 g polędwicy wołowej
3 żółtka
2 łyżki wody
1 łyżka oleju
1 łyżka musztardy ostrej np.dijon
sól, pieprz
3 posiekane ogórki konserwowe
1 czerwona cebula
kilka marynowanych prawdziwków
2 łyżki kaparów
pieczywo i masło do podania




Przygotowanie:

Mięso siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Do mięsa dodajemy jedno żółto, olej, odrobinę wody, musztardę i sól oraz pieprz. Wyrabiamy mięso za pomocą dłoni a następnie dzielimy na 2 części, czyli 2 porcje.
Na talerzu układamy mięso, po środku robimy wgłębienie, w które wkładamy żółtko, a obok tatara układamy bardzo drobno posiekaną cebulę, grzybki oraz ogórki. U mnie na talerzu znajdują się jeszcze kapary, które bardzo bardzo lubię. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem lub grzankami oraz masłem.


02 lutego

Mus z białej czekolady z czarną porzeczką

Mus z białej czekolady z czarną porzeczką
Dziś zapraszam na lekki i orzeźwiający dzięki czarnej porzeczce mus z białej czekolady podany z owocami. Ja użyłam dżem z czarnej, ale możecie wykorzystać takie owoce jakie lubicie – poza sezonem owocowym tak jak teraz możecie też użyć owoców z puszki lub mrożonych.
Jako że lato przed nami, to najlepiej już teraz zaopatrzyć się w extra przepis by móc później drylować na salonach ;)
Z braku czas i łakomstwa ostatnimi czasy w mojej kuchni powstają najprostsze desery świata. 
Dla każdego dosłownie, chyba że ktoś ewidentnie dba o linie ;)
Z takiej porcji składników otrzymamy 3 szklanki 250 ml.


Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger