26 grudnia
22 grudnia
Prosta domowa przyprawa do piernika
Moja pierwsza wersja powstała z 3 składników cynamon, anyż, goździki. Każdą kolejną wzbogacałam o kolejny składnik. Aż powstała mieszanka wybuchowa ;-)
W internecie możemy znaleźć przyprawy z dodatkiem imbiru, gałki muszkatołowej i innymi składnikami, możemy się w to bawić, ale nie musimy. Każda wersja jest tak samo pyszna i nie można jej nawet porównać do tej z półek sklepowych.
Składniki:
- 1 opakowanie cynamonu
- 1 opakowanie gwiazdek anyżu
- 1/2 opakowania goździków
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- ziarenka z 2 lasek wanilii, opcjonalnie cukier waniliowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do kubka od blendera i tak po prostu blendujemy ;-)
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i ostra.
Na 500 gram mąki należy dać około 1,5-2 łyżek przyprawy, w zależności od aromatu jaki chcemy uzyskać.
W internecie możemy znaleźć przyprawy z dodatkiem imbiru, gałki muszkatołowej i innymi składnikami, możemy się w to bawić, ale nie musimy. Każda wersja jest tak samo pyszna i nie można jej nawet porównać do tej z półek sklepowych.
Składniki:
- 1 opakowanie cynamonu
- 1 opakowanie gwiazdek anyżu
- 1/2 opakowania goździków
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- ziarenka z 2 lasek wanilii, opcjonalnie cukier waniliowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do kubka od blendera i tak po prostu blendujemy ;-)
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i ostra.
Na 500 gram mąki należy dać około 1,5-2 łyżek przyprawy, w zależności od aromatu jaki chcemy uzyskać.
22 grudnia
Pieczone gruszki i jabłka z rodzynkami, żurawiną i orzechami
Kolejna propozycja na zdrowy, słodki, świąteczny deser ;-)
Składniki:
- 2 gruszki
- 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych
- 2 gruszki
- 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka żurawiny
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Rodzynki, żurawinę i posiekane orzechy podgrzewamy z miodem miodem oraz przyprawą do piernika. Lekko studzimy i dodajemy sok z cytryny. Odcinamy delikatnie górną część owoców i usuwamy gniazda nasienne wąskim nożem. Następnie wydrążony środek wypełniamy przygotowaną słodką masą. Układamy owoce w naczyniu żaroodpornym i polewamy pozostałością miodu. Pieczemy 20 min.
21 grudnia
KONKURS - Podaj swój przepis na najpyszniejsze ciasteczka
Będzie mi miło jeśli przy okazji konkursu polubicie mój fan page na Facebooku Życie zaczyna się w kuchni oraz dołączycie do grona obserwatorów na blogu Życie zaczyna się w kuchni. Zapraszamy również do polubienia naszego fan page dzięki któremu te wszystkie konkursy zostały zorganizowane Święta z blogeremi 2015.
Krótki regulamin konkursu:
Czas trwania konkursu: 21 grudnia 2015 r. godz. 00.01 - 22 grudnia 2015 r. godz. 23.59
Organizatorem konkursu jestem ja – Angelika, autorka bloga Życie zaczyna się w kuchn
Zadanie konkursowe polega na zaproponowaniu innowacyjnego dania – „Podaj swój przepis na najpyszniejsze ciasteczka”.
Mile widziane zdjęcia wysyłane na adres angelika.kasiak@gmail.com, waszymi zdjęciami zapełnię galerię na fan pagu.
W konkursie przewidziano nagrodę w postaci kubka ze slomką.
Przy ocenie nadesłanych przepisów i zdjęć komisja (ja i mój narzeczony) weźmie pod uwagę sposób na oryginalność pomysłu oraz zgodność pracy z tematem konkursu. Decyzje komisji są ostateczne.
Ogłoszenie wyników nastąpi najpoźniej do dnia 24 grudnia 2015 r
Na adres laureata będę czekała do dnia 27 grudnia 2015 r
Nagrodę wysyłam najwcześniej 28 grudnia 2015 r
Uwaga – wysyłka nagród tylko na terenie RP.
14 grudnia
11 grudnia
Tatar ze śledzia
Święta Bożego Narodzenia to czas gdzie w kuchni zaczyna robić się wzmożony ruch. Zaczyna pachnięć piernikiem i grzybami. Śledzia również nie może zabraknąć na stole.
Od dzisiaj coraz częsciej będą pojawiać się u mnie potrwawy wigilijny i poprostu świąteczne.
Tradycyjne i nowoczesne najlepsze z najlepszych przepisy na śledzie ;-)
A dzisiaj bardzo popularny przepis na tatara ze śledzia.
Od dzisiaj coraz częsciej będą pojawiać się u mnie potrwawy wigilijny i poprostu świąteczne.
Tradycyjne i nowoczesne najlepsze z najlepszych przepisy na śledzie ;-)
A dzisiaj bardzo popularny przepis na tatara ze śledzia.
05 grudnia
Gofry
30 listopada
Królik z piekarnika
Składniki:
- 1 królik (skoki, comber)
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 średniej wielkości seler
- 1 cebula
- 1/2 butelki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- sól, czarny pieprz
- suszone zioła ulubione
- przyprawy również ulubione
Wykonanie:
Królika myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Z ziół i odrobiny oliwy przygotowujemy marynatę. Nacieramy królika i wstawiamy w brytfanie przykrytej folią aluminiową do lodówki na całą noc.
- 1 królik (skoki, comber)
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 średniej wielkości seler
- 1 cebula
- 1/2 butelki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- sól, czarny pieprz
- suszone zioła ulubione
- przyprawy również ulubione
Wykonanie:
Królika myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Z ziół i odrobiny oliwy przygotowujemy marynatę. Nacieramy królika i wstawiamy w brytfanie przykrytej folią aluminiową do lodówki na całą noc.
Rano wyciągamy brytfanę z lodówki i polewamy królika resztą oliwy. Dodajemy marchewki, cebulę i selera pokrojonego w duże kawałki. Podlewamy częscią wina.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy królika w brytfanie przykrytego folią aluminiową albo przykrywką. Pieczemy przez 30 minut, wyciągamy brytfanę i przewracamy królika na drugą stronę. Wstawiamy znów do piekarnika na 1 godzinę.
Po godzinie dolewamy białego wina, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1-1,5 godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy królika w brytfanie przykrytego folią aluminiową albo przykrywką. Pieczemy przez 30 minut, wyciągamy brytfanę i przewracamy królika na drugą stronę. Wstawiamy znów do piekarnika na 1 godzinę.
Po godzinie dolewamy białego wina, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 1-1,5 godziny.
30 listopada
Makaron razowy z pieczarkami i fetą
Pieczarki, lubicie? Ja kocham. Kocham wszystko co zawiera pieczarki. Kocham tez makarony. Wiec dzisiaj kolejna odsłona makaronu razowego z pieczarkami i fetą.
Składniki:
- 300 gram makaronu razowego
- 400 gram pieczarek
- 1/2 opakowania fety
- 150 ml śmietanki
- sól, pieprz do smaku
- pęczek koperku
- 50 gram masła
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy na cztery. Fetę kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy pieczarki, następnie dodajemy fetę i drobno pisiekany koperek. Wszystko razem chwilę smażymy do "rozpuszczenia" fety. Zalewamy wszystko śmietanką. I jeszcze gorące mieszamy z makaronem.
Składniki:
- 300 gram makaronu razowego
- 400 gram pieczarek
- 1/2 opakowania fety
- 150 ml śmietanki
- sól, pieprz do smaku
- pęczek koperku
- 50 gram masła
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy na cztery. Fetę kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy pieczarki, następnie dodajemy fetę i drobno pisiekany koperek. Wszystko razem chwilę smażymy do "rozpuszczenia" fety. Zalewamy wszystko śmietanką. I jeszcze gorące mieszamy z makaronem.
30 listopada
Wielki konkurs : Święta z blogerami 2015
Co prawda trochę za wcześnie ale już dziś przychodzi do Was Święty Mikołaj z ważnymi informacjami a może nawet prezencikami ;-)
Zapraszam Was przedewszystkim na nasz Fan page, jeżeli chcecie być na bieżąco. Będziecie mogli tam przeczytać o akcjach i dowiedzieć się więcej o zabawie, wystarczy kliknąć "Lubię To" ;-)
A teraz parę słów o konkursie tutaj ;-) Z kilkoma wspaniałymi blogerkami zorganizowałyśmy akcję konkursową, codziennie od 1 grudnia będą organizowane "szybkie" 2 dniowe konkursy na blogach.
Oto lista z datami i linkami do blogów w których możecie brać udział i wygrywać nagrody :-)
1-2 grudnia -Justyna - http://justi-lifestyle.blogspot.com/3-4 grudnia -Justyna - http://bambiniowo.blogspot.com/
5-6 grudnia -Anna - http://goldshinebeauty.blogspot.com/
7-8 grudnia - Magdalena – http://www.kosmetycznatesterka.blogspot.com
9-10 grudnia - Asia - http://www.wicherwmediach.com/
11-12 grudnia – Monika - http://fitnessizycie.pl/
13-14 grudnia - Justyna – http://www.beznudy.pl
15-16 grudnia - Paulina – http://www.oliloli-newlife.com
17-18 grudnia - Klaudia - http://clauditta-blog.blogspot.dk/
19-20 grudnia - Asia - http://mama-asialm.pl
21-22 grudnia - Angelika – http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com
23-24 grudnia - Ewa - http://ewa-waw.blogspot.com/
25-26 grudnia - Julia - http://jejwysokoscjulia.blogspot.com/
Konkursy będą trwały 2 dni, a więc startujemy 1 grudnia, a 3 grudnia pojawi się konkurs u kolejnej blogerki. I tak aż do 26 grudnia, właśnie wtedy kończy się ostatni z konkursów.
27 listopada
Lekka chmurka chałwowo-śmietanowa bez pieczenia
Cały tydzień zastanawiałam się jakie upiec ciasto z wykorzytaniem chałwy, a może nie chałwa tylko sezem, a może jednak chałwa...aż do dziś rano 😁
Ciasto na niedziele ciężki orzech do zgryzienia w tym tygodniu zapadało.
Jestem bardzo ciekawa na co zdecydowały się tym razem dziewczyny. Nasz skład: Asia z Różowej Kuchni oraz Bożena z Moje domowe kucharzenie
Ciasto na niedziele ciężki orzech do zgryzienia w tym tygodniu zapadało.
Jestem bardzo ciekawa na co zdecydowały się tym razem dziewczyny. Nasz skład: Asia z Różowej Kuchni oraz Bożena z Moje domowe kucharzenie
23 listopada
Kapuśniak z grzybami
Składniki:
- 250 – 300 g kiszonej kapusty
- 6 grzybów suszonych
- 2 litry wywaru mięsnego
- 1 marchew
- 1/2 korzenia pietruszki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- cebula
- 4 średnie ziemniaki
- sól,świeżo zmielony pieprz,
Wykonanie:
Suszone grzyby opłukujemy, zalewamy wrzącą wodą odstawiamy na 2-3 godziny. Pokrojone drobno ziemniaki gotujemy do miękkości w osobnym garnku. Wywar z mięsa gotujemy, szumujemy, następnie dodajemy warzywa i przyprawy, gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną wrzucamy do wywaru, gotujemy również do jej miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy ugotowane ziemniaki i posiekaną, przesmażoną na oleju cebulę. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
22 listopada
22 listopada
Koktajl gruszkowy z piernikową nutą
Składniki:
- 3 gruszki
- 200 ml mleka
- 4 szt pierniczków
Wykonanie:
Gruszki obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Wszystkie składniki wkładamy do dzbanka miksera i mamy gotowy koktajl ;-)
- 3 gruszki
- 200 ml mleka
- 4 szt pierniczków
Wykonanie:
Gruszki obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Wszystkie składniki wkładamy do dzbanka miksera i mamy gotowy koktajl ;-)
22 listopada
Surówka z bialej kapusty
Składniki:
- 1/2 główki małej białej kapusty
- 1 cebula
- 5 łyżek śmietany
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę drobno siekamy. Zasypujemy solą ( około 1/2 łyżeczki) i odstawiamy na 0,5-1 godz, może stać nawet dłużej. Następnie drobno siekamy cebulę. Dodajemy do kapusty cebulę oraz śmietanę, doprawiamy pieprzem.
Ważna wskazówka: Przed dodaniem cebuli sprawdzamy kapustę czy nie jest za słone, jeżeli jest płuczemy zimną wodą.
- 1 cebula
- 5 łyżek śmietany
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę drobno siekamy. Zasypujemy solą ( około 1/2 łyżeczki) i odstawiamy na 0,5-1 godz, może stać nawet dłużej. Następnie drobno siekamy cebulę. Dodajemy do kapusty cebulę oraz śmietanę, doprawiamy pieprzem.
Ważna wskazówka: Przed dodaniem cebuli sprawdzamy kapustę czy nie jest za słone, jeżeli jest płuczemy zimną wodą.
21 listopada
Kulki owsiane
Składniki
- szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki kakao, ewentualnie mniej, kwestia upodobań
- 50 g masła
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, odstawiamy by lekko przestygły. Do garnka wkładamy masło, miód, mleko i kakao, rozpuszczamy na jednolitą, płynną masę.
Wlewamy do miski z płatkami ciepłą masę czekoladową i dokładnie mieszamy, powinna wyjść nam gęsta i lepka masa.
Z ciepłej masy, zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kuleczki, układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut do stężenia, a najlepiej na całą noc.
- szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki kakao, ewentualnie mniej, kwestia upodobań
- 50 g masła
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, odstawiamy by lekko przestygły. Do garnka wkładamy masło, miód, mleko i kakao, rozpuszczamy na jednolitą, płynną masę.
Wlewamy do miski z płatkami ciepłą masę czekoladową i dokładnie mieszamy, powinna wyjść nam gęsta i lepka masa.
Z ciepłej masy, zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kuleczki, układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut do stężenia, a najlepiej na całą noc.
21 listopada
Muffinki cytrynowe
- 300 gram mąki
- 125 gram cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól szczypta
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 125 gram rozpuszczonego masła
- 125 gram cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól szczypta
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 125 gram rozpuszczonego masła
- 150 ml maślanki
Wykonanie:
Wykonanie:
Do jednej miski wsypujemy suche produkty: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i skórkę z cytryny. W drugiej łączymy jajka z maślanką i roztopionym masłem. Masę przelewamy do miski z suchymi produktami. Mieszamy. Ciasto nakładamy do formy do muffinów. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 C.
21 listopada
Ciasteczka z maszynki
Składniki:
- 125 gram schłodzonego masła
- 3 łyżki cukru
- 200 gram mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy i chwilę wyrabiamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez około 60 minut.
Następnie małe kawałki ciasta wkładamy do maszynki (do mięsa) ze specjalną nakładką i wyciskamy ciastka o różnej formie i długości.
Pieczemy około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia.
- 125 gram schłodzonego masła
- 3 łyżki cukru
- 200 gram mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy i chwilę wyrabiamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez około 60 minut.
Następnie małe kawałki ciasta wkładamy do maszynki (do mięsa) ze specjalną nakładką i wyciskamy ciastka o różnej formie i długości.
Pieczemy około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia.
18 listopada
Drożdżówki z serem
Pyszne, smacznie, idealnie puszyste, serowe domowe drożdżówki. Przepis pochodzi z bardzo ciekawego bloga, został lekko przeredagowany przeze mnie...
18 listopada
Sałatka z kurczakiem i granatem
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 200 gram pomidorków cherry
- 1 papryka
- 2 ogórki zielone
- 1 opakowanie sera feta
- 1 granat
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szt sałaty lodowej
- 1 sałata karbowana czerwona
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- 1 pierś z kurczaka
- 200 gram pomidorków cherry
- 1 papryka
- 2 ogórki zielone
- 1 opakowanie sera feta
- 1 granat
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szt sałaty lodowej
- 1 sałata karbowana czerwona
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- sos vinegret
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Wykonanie:
Składniki układamy warstwowo. Wielkość warzyw i innych składników zależy od upodobań. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, takie na 1 kęs. Paprykę, czosnek i ser feta kroimy w kostkę, pomidorki na pół a ogórki i cebulę w grubsze plastry nie obierając ze skórki. Kurczaka panierujemy w przyprawie i pieprzu, smażymy na odrobinie tłuszczu. Całość sałatki posypujemy ziarenkami granatu i skrapiamy sosem vinegret.
18 listopada
18 listopada
16 listopada
Róże
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 2 jabłka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- konfitura u mnie żurawinowa
- cukier puder
Wykonanie:
Jabłka myjemy ale nie obieramy z skórki. Należy przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Wodę gotujemy z sokiem z cytryny, zdejmujemy z ognia wkładamy pokrojone jabłka. Pozostawiamy pod przykryciem w zależności od twardości na 3-5 minut żeby jabłka zmiękły. Przelewamy na sitko i pozostawiamy do odsączenia i ostudzenia.
Ciasto francuskie rozwijamy i wzdłuż krótszego boku kroimy na 6 cm paski. Połowę każdego paska na całej długości cieniutko smarujemy konfiturą. Zimne plasterki jabłek układamy na posmarowanej części ciasta, przykrywamy drugą nieposmarowaną częścią. Zwijamy w rulon. Nie dociskamy zbyt mocno, żeby jabłka się nie wysunęły z ciasta. Zwinięte róże wkładamy do formy na muffinki. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego góra-dół na 200 stopni i piec 25-30 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 8-10 minut żeby się zrumieniły. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
- 1 ciasto francuskie
- 2 jabłka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- konfitura u mnie żurawinowa
- cukier puder
Wykonanie:
Jabłka myjemy ale nie obieramy z skórki. Należy przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Wodę gotujemy z sokiem z cytryny, zdejmujemy z ognia wkładamy pokrojone jabłka. Pozostawiamy pod przykryciem w zależności od twardości na 3-5 minut żeby jabłka zmiękły. Przelewamy na sitko i pozostawiamy do odsączenia i ostudzenia.
Ciasto francuskie rozwijamy i wzdłuż krótszego boku kroimy na 6 cm paski. Połowę każdego paska na całej długości cieniutko smarujemy konfiturą. Zimne plasterki jabłek układamy na posmarowanej części ciasta, przykrywamy drugą nieposmarowaną częścią. Zwijamy w rulon. Nie dociskamy zbyt mocno, żeby jabłka się nie wysunęły z ciasta. Zwinięte róże wkładamy do formy na muffinki. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego góra-dół na 200 stopni i piec 25-30 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 8-10 minut żeby się zrumieniły. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
15 listopada
Kuskus z kurczakiem w sosie curry
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 papirus do smażenia piersi z kurczaka
- 100 gram kuskusu
- 2 łyżki pasty curry
- 200 ml mleka kokosowego
- 8 łyżek kassaty pomidorowej
- 100 gram kuskusu
- 2 łyżki pasty curry
- 200 ml mleka kokosowego
- 8 łyżek kassaty pomidorowej
- 1 cebula
Wykonanie:
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pieczemy w papirusie.
Na patelni przygotowujemy sos curry. Podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, po chwili dodajemy 2 duże łyżki pasty curry oraz łyżkę mleka kokosowego. Smażymy przez około 1 minutę mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy resztę mleka kokosowego i passatę pomidorową. Gotujemy przez około 2-3 minuty, do momentu zagęszczenia sosu.
Kuskus zalewamy wrzątkiem.
15 listopada
14 listopada
Placuszki kukurydziane
Składniki:
- szklanka mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- szklanka mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka oraz wodę i mleko i miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy roztopiony olej i ponownie mieszamy mikserem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście/ kilkadziesiąt minut aby mąka napęczniała. Dobrze rozgrzewamy patelnię, nakładamy porcję ciasta. Ciasto musi być znacznie gęstsze niż na naleśniki.
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka oraz wodę i mleko i miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy roztopiony olej i ponownie mieszamy mikserem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście/ kilkadziesiąt minut aby mąka napęczniała. Dobrze rozgrzewamy patelnię, nakładamy porcję ciasta. Ciasto musi być znacznie gęstsze niż na naleśniki.
14 listopada
Schab w sosie cebulowym
Składniki:
- 1/2 kg schabu
- 2 duże cebule
- mąka do oprószenia mięsa
- olej do smażenia
- bulion lub woda
- sól, pieprz, przyprawy
- 1/2 kg schabu
- 2 duże cebule
- mąka do oprószenia mięsa
- olej do smażenia
- bulion lub woda
- sól, pieprz, przyprawy
Wykonanie:
Schab kroimy w plastry nie grubsze niż 1 cm, następnie rozbijamy je jak na kotlety. Oprószamy solą, pieprzem i mąką, smażymy na rumiano. Przekładamy do garnka schab oraz pokrojona w piórka cebulę. Zalewamy wodą tak żeby schab był przykryty i dusimy do miękkości minimum 30 minut, może nawet dłużej. Sos powstaje podczas duszenia. Doprawiamy solą, przeprzemy i ulubionymi przyprawami np. liść laurowy, ziele angielskie.
13 listopada
Rogale Marcińskie
Składniki na ciasto (10 dużych rogali)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 12 suchych drożdży lub 24 g świeżych
- 1 jajko
- łyżeczka olejku waniliowego
- 3,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki masła do ciasta
Wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw musimy zrobić rozczyn) dodajemy resztę składników i rozcieramy pomiędzy palcami, pod koniec dodajemy 2 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrabiamy ciasto, bardzo krótko - tylko do połączenia składników, ciasto powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt owinąć szczelnie folią i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, krótsze strony powinny stanowić górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarowujemy równomiernie na cieście (zostawiamy 1/2 cm marginesu wokół). Składamy ciasto na trzy, najpierw górną część do połowy, następnie dolną część tak, by przykryła całość. Sklejamy brzegi i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm używamy jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.
Składamy tak jak poprzednio i chłodzimy przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Ciasto wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.
Ciasto na rogaliki rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 30 cm i kroimy na 10 trójkątów . Rozsmarowujemy nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijamy rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Układamy na blaszce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy około 20 - 30 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjmujemy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem, posypujemy orzeszkami lub migdałami.
Nadzienie:
- 300 g białego maku
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania
Wykonanie:
Mak i orzechy parzymy gorącą wodą, po 15 minutach odcedzamy i osączamy. Mielimy dwukrotnie w maszynce razem z orzechami i migdałami. Zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy śmietanę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda, w tym celu dodaje my stopniowo śmietanę.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 - 3 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Składniki wymieszać łyżką do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.
Nowy tydzień, nowa akcja. Tyma razem ze wspaniałymi blogerkami wypiekaliśmy rogale.
Skład: Asia, Szóste Niebo, Joanna, Iwona
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 12 suchych drożdży lub 24 g świeżych
- 1 jajko
- łyżeczka olejku waniliowego
- 3,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki masła do ciasta
Wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw musimy zrobić rozczyn) dodajemy resztę składników i rozcieramy pomiędzy palcami, pod koniec dodajemy 2 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrabiamy ciasto, bardzo krótko - tylko do połączenia składników, ciasto powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt owinąć szczelnie folią i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, krótsze strony powinny stanowić górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarowujemy równomiernie na cieście (zostawiamy 1/2 cm marginesu wokół). Składamy ciasto na trzy, najpierw górną część do połowy, następnie dolną część tak, by przykryła całość. Sklejamy brzegi i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm używamy jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.
Składamy tak jak poprzednio i chłodzimy przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Ciasto wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.
Ciasto na rogaliki rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 30 cm i kroimy na 10 trójkątów . Rozsmarowujemy nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijamy rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Układamy na blaszce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy około 20 - 30 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjmujemy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem, posypujemy orzeszkami lub migdałami.
Nadzienie:
- 300 g białego maku
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania
Wykonanie:
Mak i orzechy parzymy gorącą wodą, po 15 minutach odcedzamy i osączamy. Mielimy dwukrotnie w maszynce razem z orzechami i migdałami. Zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy śmietanę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda, w tym celu dodaje my stopniowo śmietanę.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 - 3 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Składniki wymieszać łyżką do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.
Nowy tydzień, nowa akcja. Tyma razem ze wspaniałymi blogerkami wypiekaliśmy rogale.
Skład: Asia, Szóste Niebo, Joanna, Iwona
13 listopada
Pierogi ruskie z mąki kukurydzinej
Pierogi ruskie z dodatkiem mąki kukurydzianej |
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 300 - 400 gram twarogu
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- 300 - 400 gram twarogu
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy
Składniki na ciasto:
- 150 gram mąki pszennej
- 150 gram mąki pszennej
- 150 gram mąki kukurydzianej
- woda, tyle żeby wyrobić miękkie elastyczne ciasto
- 1 łyżka oliwy
- woda, tyle żeby wyrobić miękkie elastyczne ciasto
- 1 łyżka oliwy
- sól
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z odrobiną wody i soli. Zagniatamy ciasto. Ciasto musimy rozwałkować cienko do wykrawania krążków. Krążki wykrawamy wedle uznania, u mnie najczęściej szklanką ( robię małe pierożki)
Ser z ziemniakami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz uprażoną na oliwie cebulą. Farsz dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Na wykrojone krążki, nakładamy porcje farszu i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie.
Pierogi z dodatkiem mąki kukurydzianej |