30 maja
Pasta jajeczna z botwinką
27 maja
Torcik Pavlova
Pavlova - popularny tort bezowy dekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Australijski i nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem idealnym, jej smak to poezja, jest lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami.
Słodką, pyszną bezę proponuję w ramach Błyskawicznego Piątku.
Podsumowanie błysawicznego piątku znajdziecie na blog DayliCooking - Codzienna kuchnia niecodzienna. Link do bloga, a podsumowanie wkrótce.
25 maja
Pstrąg łososiowy smażony na maśle z risotto z selerem naciowym
Szybki, prosty, nieprzekombinowany obiad. Nie jadłam lepszego risotto jak z ryżu Uncle Ben's, a z dodatkiem selera naciowego to już poezja. Seler dodaje mu świeżości i dodatkowego aromatu.
Obiad przygotowałam już dzisiaj dla mojej mamy z okazji " Międzynarodowego Dnia Matki", była zachwycona;) A po obiedzie była też słodka niespodzianka;)
24 maja
Omlet biszkoptowy
Robiłam już wiele omletów, słodkich i wytrawnych, biszkoptowych i klasycznych. Za każdym razem szukając nowych inspiracji. Tym razem zasięgnęłam inspiracji z przepisu Babci Alinki. Omlet wyszedł pyszny, puszysty, delikatny. Przepis zmodyfikowałam lekko, pominęłam mleko i mąkę ziemniaczaną.
23 maja
22 maja
Placuszki z owocami
Kolejny tydzień akcji "Wypiekanie na śniadanie", tym razem na pierwszym planie miały być truskawki, a za nimi ekspresowe placuszki. U mnie jednak nie było truskawek, ponieważ my co roku jemy tylko swoje owoce, więc na nasze musimy jeszcze zaczekać. Natomiast w zamrażalniku skryły się jeszcze borówki i czerwone porzeczki i to właśnie tych owoców użyłam w ten akcji.
22 maja
Chłodnik litewski
21 maja
Sałatka z burakiem, ryżem i tuńczykiem
Burak to jarzyna arcyciekawa. Afrodyta, grecka bogini miłości, burakom zawdzięczała swą urodę ;) Buraczane bulwy zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, substancje mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, kobalt, prowitaminę A (karoten), witaminy B1, B2, PP, C, kwas foliowy oraz barwnik zwany betainą. Liście buraków natomiast są bogate w witaminę C i prowitaminę A. Ze względu na dużą zawartość żelaza buraki mają zastosowanie we wspomaganiu leczenia niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza, anemii oraz nadciśnienia tętniczego.
Ale wydaje się jednak, że buraki są w Polsce niedocenione. A to samo zdrowie i daje tyle możliwości w kuchni.
20 maja
Krupnik warzywny z ryżem
Krupnik możemy gotować na wiele sposobów, klasyczna wersja to taka z kaszą jęczmienną, ale modyfikacje są tutaj bardzo wskazane. Warto zmienia coś, dodawać nowego, innego żeby zupy nabrały nowego wymiaru. Dzisiejsza zupa jest taka typowo vege, bo na bulionie warzywnym.
Ale czasami przychodzi też czas krupniku na kurczaku, udkach, skrzydłach indyczych.
17 maja
Kurczak w sosie tajskim Uncle Ben's
Na stronie wujka Bena piszą, że "Tajski Sos Curry z pędami bambusa Uncle Ben’s® to idealna propozycja dla miłośników tajskiej kuchni. Tradycyjne połączenie delikatnych warzyw, kolb małej kukurydzy i pędów bambusa z nutą mleczka kokosowego i orientalnymi przyprawami. Sos idealnie pasuje do dań z drobiu i dobrze komponuje się z krewetkami oraz z ryżem jaśminowym Uncle Ben’s."
Mój kurczak w sosie tajskim świetnie skomponował się z ryżem Basmati. Danie przygotowywałam na rodzinny 4 osobowy obiad. Podobno było pyszne ;)
Mój kurczak w sosie tajskim świetnie skomponował się z ryżem Basmati. Danie przygotowywałam na rodzinny 4 osobowy obiad. Podobno było pyszne ;)
17 maja
Zupa z ciecierzycą soczewicą i ryżem
Inspirację na przygotowanie tej zupy znalazłam na stronie wielkiezarcie.com, przepis dodany przez Olusię23. Ale nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła pewnych modyfikacji. Biorąc pod uwagę fakt, że powoli odliczamy dni do końca konkursu Dogadamy się w kuchni? ZaRYŻykujmy do zupy pod hasłem "Marokańska zupa z soczewicą i ciecierzycą" dodałam ryż ;)
17 maja
Zapiekany ryż z truskawkami i borówkami
14 maja
Ciastka z ryżem, płatkami owsianymi i suszonymi owocami
12 maja
Ryż z jabłkami i sosem truskawkowym
Ryż z jabłkami pewnie dla większości to smak dzieciństwa. Pamiętam, gdy babcia robiła ryż z jabłkami lub innymi owocami, a makaron z jagodami ;). Takie proste dania zawsze są najlepsze. Ja sama również dla mojego synka robię ryż jabłkami i za każdym razem słyszę mniam;). Czasami dodaje jeszcze jogurt naturalny.
12 maja
10 maja
Zapiekana kasza jaglana z rabarbarem
Sezon na rabarbar trwa i korzystam z niego, kiedy tylko mam okazję a tym razem okazję mam wypiekać smakołyki rabarbarowe razem z dziewczynami w akcji" Ciasto na niedzielę".
Przepis zaczerpnęłam z bloga Veggieola. Zajrzyjcie tam koniecznie, blog pełen inspiracji na dania vege, a nawet bezglutenowe.
Przepis zaczerpnęłam z bloga Veggieola. Zajrzyjcie tam koniecznie, blog pełen inspiracji na dania vege, a nawet bezglutenowe.
09 maja
08 maja
Zupa koperkowa z ryżem basmati
Zupę koperkową zazwyczaj robię z ziemniakami, ale tym razem postanowiłam zrobić z innym dodatkiem i padło na ryż. Następnym razem wypróbuję kaszę jaglaną.
Zupę możemy zrobić czystą, zaprawioną śmietaną, ale tez zaprawioną również mąką. Do wyboru...
Jeśli robimy ją zimową porą i nie mamy świeżego koperku, zupę możemy z powodzeniem przygotować z mrożonego, będzie równie smaczna!
Zupę możemy zrobić czystą, zaprawioną śmietaną, ale tez zaprawioną również mąką. Do wyboru...
Jeśli robimy ją zimową porą i nie mamy świeżego koperku, zupę możemy z powodzeniem przygotować z mrożonego, będzie równie smaczna!
07 maja
Zupa pomidorowa z ryżem basmati
Kto nie lubi pomidorowej, łapka w górę? My uwielbiamy, ale my uwielbiamy też wszystkie zupy. Z ryżem przywołuje wspomnienia dzieciństwa, wy też macie takie skojarzenia? Jak pomidorowa to z ryżem, jak rosół to z domowym makaronem? Bo tak się jadało u babci?!
Pomidorowa to ulubiona zupka wszystkich dzieci i zazwyczaj tak jest że jak inne zupy nie są pomarańczowe to są blee ;-) Mojemu synkowi nie każda wersja pomidorowej smakuje, dla niego najlepsza jest taka na passacie i śmietanie z makaronem.
Kochani przepisy jakie dla was publikuję są to dania przygotowane dla mojej rodzinki 2+1, więc ich gramatura może być niewielka, ale pamiętajcie że zawsze możecie zwiększyć dwu lub trzykrotnie ilość składników.
06 maja
Konfitura rabarbar i mandarynka
Rabarbar służy jako dodatek do soków, placków drożdżowych, drożdżówek. Popularny jest też kompot z rabarbaru. Może być również wykorzystywany do produkcji wina owocowego, lub spożywany na surowo z cukrem. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe.
Dzisiejszy wpis rabarbarowy połączony będzie z mandarynkami. Powstała konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, ale także dobrze smakuje z serami i mięsem.
06 maja
04 maja
Risotto z warzywami
Ryż Risotto Uncle Ben’s® to znany włoski ryż Loto uprawiany w okolicach Piemontu i Lombardii, jest doskonały do potraw. Wspaniale smakuje po doprawieniu białym winem i świeżo startym parmezanem lub w połączeniu z warzywami. Ryż po ugotowaniu zachowuje kleistość, dzięki temu może naturalnie zagęszczać zupy i desery.
03 maja
Napoleonka z masą ryżową
Szukam, szukam i znaleźć nie mogę. Być może właśnie stworzyłam przepis na napoleonkę w nowej odsłonie. Zazwyczaj napoleonka powstaje z masy budyniowej utartej z masłem. Moja powstała z ryżu gotowanego na mleku z laską wanilii i utarta z masłem.
W tym tygodniu w akcji " Ciasto na niedzielę" pomysłem przewodnim było ciasto na niedzielę. Więc moja napoleonka jest z dodatkiem herbatników zamiast półfrancuskiego ciasta.
W tym tygodniu w akcji " Ciasto na niedzielę" pomysłem przewodnim było ciasto na niedzielę. Więc moja napoleonka jest z dodatkiem herbatników zamiast półfrancuskiego ciasta.