Burak to jarzyna arcyciekawa. Afrodyta, grecka bogini miłości, burakom zawdzięczała swą urodę ;) Buraczane bulwy zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, substancje mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, kobalt, prowitaminę A (karoten), witaminy B1, B2, PP, C, kwas foliowy oraz barwnik zwany betainą. Liście buraków natomiast są bogate w witaminę C i prowitaminę A. Ze względu na dużą zawartość żelaza buraki mają zastosowanie we wspomaganiu leczenia niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza, anemii oraz nadciśnienia tętniczego.
Ale wydaje się jednak, że buraki są w Polsce niedocenione. A to samo zdrowie i daje tyle możliwości w kuchni.
Składniki:
- 100 gram ryżu długoziarnistego z dzikim
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- sok z 1/2 cytryny, a nawet mniej
- 2 małe czerwone buraki
- 1 mała czerwona papryka
- pęczek rzodkiewki (5-6 szt)
- 1 czerwona cebula
- łyżka masła
- pęczek kopru
- pęczek kopru
- woda do gotowania buraków
Przygotowanie:
Buraki myjemy, ale nie obieramy. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez minut do godziny. Następnie odsączamy, studzimy. Zimne obieramy. Na średnich oczkach ucieramy buraczki.
W garnku rozgrzewamy masło, cebulkę drobno siekamy, lekko szklimy ją na maśle. Dodajemy utarte buraczki, mieszamy.
W osobnym garnku gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy.
W misce mieszamy, podsmażone buraki, ryż, sok z cytryny, drobno pokrojoną paprykę i rzodkiewki, posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dokładamy tuńczyka i bardzo delikatnie mieszamy.
#zaryżykuj #Zaryżykuj
Buraki myjemy, ale nie obieramy. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez minut do godziny. Następnie odsączamy, studzimy. Zimne obieramy. Na średnich oczkach ucieramy buraczki.
W garnku rozgrzewamy masło, cebulkę drobno siekamy, lekko szklimy ją na maśle. Dodajemy utarte buraczki, mieszamy.
W osobnym garnku gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy.
W misce mieszamy, podsmażone buraki, ryż, sok z cytryny, drobno pokrojoną paprykę i rzodkiewki, posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dokładamy tuńczyka i bardzo delikatnie mieszamy.
Fantastyczna sałatka ryżowa! Ma wszystko to co lubię: tuńczyk, rzodkiewka i buraczek :) Porwałabym Ci ją wprost ze zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńczęstuj się kochana;) z przyjemnością zrobię ci drugi raz;)
OdpowiedzUsuń