- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 100 g czerwonej soczewicy
- 100 g czerwonej soczewicy
- 100 gram ryżu pełnoziarnistego
- 150 g ciecierzycy z puszki
- 150 g ciecierzycy z puszki
- 2 litry wody
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Przygotowanie:
Marokańska zupa z soczewicą i ciecierzycą to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Pikantna i gęsta.
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Przygotowanie:
Marokańska zupa z soczewicą i ciecierzycą to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Pikantna i gęsta.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy cynamon, chili, posiekany czosnek, słodką paprykę i utłuczone w moździerzu ziarna kolendry. Chwilę podsmażamy do połączenia się aromatów. Dodajemy pomidory z puszki i 2 łyżeczki cukru. Zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ryż i soczewicę. Gotujemy około 10-15 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodać odsączoną i przepłukaną ciecierzycę oraz posiekaną kolendrę. Doprawiamy jeśli jest potrzeba solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut.
wiele dobrych rzeczy jest w tej zupie, w zasadzie cała piramida żywnościowa :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Dziękuję Kasiu 😃
Usuń