Składniki:
- 250 g ryżu do risotto Uncle Ben's
- pęczek botwinki, ok 6 buraczków z liśćmi
- 1 cebula
- 600 ml wody lub wywaru
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- parmezan
Przygotowanie:
Botwinkę myjemy, listki szatkujemy a buraczki ścieramy na tarce. Cebule również siekamy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy ryż i smażymy aż ziarenka zaczną zmieniać kolor na przeźroczysty. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy chwilę razem.
- 250 g ryżu do risotto Uncle Ben's
- pęczek botwinki, ok 6 buraczków z liśćmi
- 1 cebula
- 600 ml wody lub wywaru
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- parmezan
Przygotowanie:
Botwinkę myjemy, listki szatkujemy a buraczki ścieramy na tarce. Cebule również siekamy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy ryż i smażymy aż ziarenka zaczną zmieniać kolor na przeźroczysty. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy chwilę razem.
Wywar doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy buraczki. Wlewamy jedną łyżkę wazową wywaru do ryżu. Mieszamy od czasu do czasu, aż wszystko wchłonie. Wtedy wlewamy kolejną porcję cały czas mieszając. I tak aż cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Wszystko trwa około 12-15 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i odstawiam na kilka minut. Posypujemy parmezanem, bezpośrednio na talerzu.
#Zaryżykuj #UncleBens #wyzwanie #ryż #konkurs#Zaryżykuj
Ja risotto uwielbiam a botwinkę jeszcze bardziej, robię podobnie i smakuje wspaniale, polecam każdemu :-)
OdpowiedzUsuńpowiem ci że robiłam już kilka lub kilkanaście razy risotto i jakoś nie mogę osiągnąć tej kremowej konsystencji. Cos chyba robię nie tak.
UsuńCo za świetny pomysł dodać botwinkę :) Zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń